Jeg kan ikke holde det der cancer-blik ud

Hun er ikke dødssyg, alligevel kigger folk på Sophies skaldede isse med det, hun kalder cancer-blikket.

(© DR)

For et års tid siden faldt Sophie Gerdings hår af. Først fældede hun en smule rundt langs kanterne, og så - i løbet af en enkelt hårvask - faldt det hele af. Hun var blevet ramt af den sygdom, der hedder alopecia, og som går ud på, at kroppens eget immunforsvar går til angreb på hårsækkene.

Da sygdommen ramte, var Sophie Gerding lige flyttet til København fra Nordjylland for at studere, og det var en ekstra sårbar situation at stå i.

- Jeg skulle jo lige til at starte et nyt liv, finde mig til rette i en ny by og skabe nye venskaber. Og så sker det her.

Fik et kæmpe boost af selvtilliden

Sophie Gerding valgte meget bevidst at være åben om sygdommen lige fra begyndelsen, blandt andet medvirker hun og nu i programmet "Gennemsnitlig Krop" på DR3, der netop i aften handler om hår.

Her følger man også hendes proces med at få barberet de absolut sidste totter af, så hun bliver helt og aldeles skaldet.

- Jeg var nødt til at snakke åbent om det, og paradoksalt nok så fik jeg i første omgang et kæmpe boost af min selvtillid, fordi alle omkring mig sagde, at jeg var mega-sej og var så cool omkring det. Det var alle de søde og skønne kommentarer, der holdt mig oppe, og faktisk steg mig totalt til hovedet, så jeg fik den vildeste selvtillid og næsten følte, at jeg kunne gå på vandet.

”Er du en dreng eller en pige?”

I begyndelsen var hun ikke bange for at gå i byen og flirte med fyrene, selv om hun ikke havde et hår på hovedet. Men den selvtillid blev med ét pillet af hende:

- Jeg var i byen en aften og havde gjort meget ud af mig selv med læbestift, top og kort nederdel, og så kommer der en fyr hen til mig og spørger: ” Er du en pige eller en dreng?"

- Bang. Jeg blev så ked af det, og derefter blev det svært, fordi jeg tænkte, at det nok alligevel altid var sådan folk ville tænke om mig.

Den udprægede åbenhed, Sophie Gerding har haft omkring sin sygdom, har efterfølgende bidt hende lidt i halen, for nu er det pludselig blevet svært for hende at lade sygdommen træde i baggrunden.

- Nu er jeg bare kendt som hende, der har den der sygdom. Også selv om jeg er begyndt at gå med paryk, netop for ikke altid at være hende, den syge.

- Det er som om, at min åbenhed over for andre omkring min sygdom får andre til at tro, at de kan være lige så åbne om det på mine vegne, til hvem som helst.

Folk tror, jeg har kræft

I ”Gennemsnitlig Krop” følger man Sophie Gerdings overvejelser om at stille sit skaldede hoved til skue frem for at dække det til med en hue eller en paryk.

- Jeg undlod at gå med paryk i en lang periode, men nu har jeg faktisk altid paryk på, for folk misforstod, hvorfor jeg var skaldet og troede, at jeg havde en helt anden og meget alvorligere sygdom.

- Jeg kunne ikke holde det der cancer-blik ud, hvor folk kiggede på mig og tænkte: ”hvor langt mon hun har igen?”.

Jeg kan næsten glemme sygdommen

Sophie Gerding tænker af og til over, hvordan det vil påvirke hendes liv og hendes fremtid, at hun har den sygdom, og måske aldrig får sit hår tilbage.

- Jeg tænker over, om jeg virkelig skal blive ved resten af mit liv med at tegne øjenbryn hver morgen, og blive ved resten af mit liv med at være nervøs for, om parykken flyver af i vinden.

- Og om jeg med tiden vil finde en mand, der kan elske mig, som den jeg er. Uden hår.

- Men som regel tænker jeg, at der findes masser af mennesker, der har oplevet noget, der er 1000 gange mere uretfærdigt end mig. Ofte kan jeg faktisk næsten glemme, at jeg har sygdommen, selv om jeg hver morgen står og tegner øjenbrynene op fra bunden og tager parykken på.

Sophie Gerding medvirker i øjeblikket i et forskningsforsøg, der går ud på, at hun skal spise en form for malaria-medicin. Forsøget har stået på siden februar, og det ser ud til, at hun som den eneste af alle forsøgspersonerne responderer en smule på behandlingen. I hvert fald er de nederste øjenvipper begyndt at titte frem.

DR sætter i de kommende uger fokus på kroppen i alle afskygninger. Vi vil gerne se din krop, for at vise hvor forskelligt vi ser ud. Læg et billede på Instagram med emneordet #drminkrop. Du skal være fyldt 18 år, og hvis du viser hele kroppen skal du have undertøj på. Men det kan også være detaljer fra din krop, du sætter særlig pris på. Og skriv gerne en tekst til. Læs nærmere om vilkårene her.

FacebookTwitter