Jette Larsen havde modermærkekræft, men i dag er sygdommen væk

Ny behandlingsmetode med immunterapi gør modermærkekræft med spredning til den kræftform med flest behandlingsmuligheder.

Jette Larsen er 60 år og landmand på Sjælland.

I 2011 fik hun første gang konstateret modermærkekræft, og dengang blev modermærket fjernet ved operation. Men sidste sommer blussede sygdommen op igen.

- Man bliver jo bange. Meget bange.

Sundheds- magasinet

I Sundhedsmagasinet sætter læge Peter Qvortrup Geisling og journalist Nola Gaardmand fokus på vores sundhed.

Magasinet sendes på DR1 hver tirsdag klokken 21.55, og programmerne kan også ses på dr.dk/tv.

I mange år har diagnosen ’modermærkekræft’ med spredning i kroppen været ensbetydende med en dødsdom. Men sådan er det ikke længere. Ikke siden en ny behandlingsmulighed, immunterapi, begyndte at blive tilbudt de første patienter med denne kræftform for få år siden.

Behandlingen har været under udvikling i mange årtier, og overlæge Inge Marie Svane var en af de første læger herhjemme, der begyndte at forske i behandlingen.

- Allerede i studietiden, da vi havde faget immunologi, altså læren om immunsystemet, kunne jeg mærke, at det her var nærmest forelskelse ved første blik. Aldrig havde jeg hørt noget så komplekst og interessant, forklarer Inge Marie Svane, der er professor på Herlev Hospital i dag.

Mus med og uden immunforsvar

Inge Marie Svanes nysgerrighed voksede, da hendes første forsøg viste, at mus, der har et immunforsvar, er længere tid om at udvikle kræft, end mus der mangler et immunforsvar.

- Egentlig er det jo sådan, at vi alle sammen formentlig laver genfejl i vores celler, så der opstår en form for kræft. Men de bliver udryddet af vores immunforsvar i langt de fleste tilfælde, forklarer hun.

Immunterapi

Der findes flere typer af immunterapi. En af dem hedderT-celleterapi. T-cellen er en vigtig dræbercelle i immunforsvaret mod infektioner. T-celler har også evnen til at genkende og slå kræftceller ihjel. Du kan læse mere om de forskellige former for immunterapier her.


- Så når vi som læger kan finde en kræftsygdom, så er det jo fordi immunforsvaret på en eller anden led har givet tabt. Og så er det, vi skal hjælpe immunforsvaret, så det igen kan genkende kræftcellerne og slå dem ihjel.

Fra livstruende - til behandlingsmuligheder

Inge Marie Svane begyndte at foretage de første eksperimentelle behandlinger af kræftpatienter med modermærkekræft for få år siden. Siden har det i flere og flere tilfælde vist sig, at patienterne bliver raske, at kræften forsvinder.

- Med den her behandling, så er modermærkekræft jo gået fra at være en af de mest livstruende tilstande, til at være en af dem med de bedste behandlingsmuligheder, forklarer Inge Marie Svane.

Jette Larsen blev i vinter tilbudt immunterapi. I klippet herunder er hun er taget til Herlev Hospital for at få den første behandling:

Immunterapi

Immunterapi virker for op mod 60 procent af patienterne. Der kan være bivirkninger ved behandlingen, fra let udslæt til påvirkning af tarm og bugspytkirtel og udvikling af diabetes.

Efter nogle måneders behandling kunne læge Inge Marie Svane overbringe Jette Larsen den gode nyhed:

- Det ser fint ud. Det aftager på de steder, vi ved, der er sygdom. Sygdommen er blevet meget mindre udtalt.

Efterfølgende har den seneste skanning vist, at Jette Larsens modermærkekræft helt er forsvundet.

Sundhedsmagasinet i aften om immunterapi, DR 1, klokken 21.55.