Julelys forurener mere end et gammelt tog

Du skal huske at lufte godt ud, når du hygger med levende lys her i den mørke juletid.

(Foto: DR © DR)

Her i den mørke december bliver mange hjem lyst op af stearinlys. Det skaber en lys og hyggelig julestemning, men det kan også give et rigtigt usundt indeklima, hvis man ikke lufter godt ud.

Stearinlys forurener nemlig vores hjem med nanopartikler, som vi ellers mest hører om, når vi snakker om forurening i trafikken.

Men hvor meget forurener eksempelvis 21 juletræslys? Det har DTU og Videnskab.dk lavet en test for at finde ud af. Og resultatet er lidt skræmmende.

Lys forurener fem gange så meget som et gammelt tog

Før julelysenes tændes er der i DTU's forsøgsrum 2-3.000 nanopartikler per kubikcentimeter. Til sammenligning er der 20-30.000 ved en gade med biltrafik.

Da julelysenes tændes, så stiger antallet af nanopartikler per kubikcentimeter i løbet af få minutter til hele to millioner.

- Når et af de gamle regionaltoge ruller ind på Nørreport station, så ligger partikelmængden omkring 300.000 til 400.000 per kubikcentimeter. Her snakker vi over to millioner i flere timer inde i vores hjem. Det er ret meget, siger DTU-lektor Gabriel Bekö til Videnskab.dk.

Husk at lufte godt ud i julen

Nanopartikler er mistænkt for at kunne give vejrtrækningsproblemer og astma. Men man ved endnu ikke meget om, hvad de gør ved vores helbred.

- Ren og skær fornuft burde fortælle dig, at de her nanopartikler formentlig ikke er så gode. Men rent videnskabeligt har vi ingen beviser, og ingen vil fortælle dig direkte, at det giver dårligt helbred at brænde stearinlys siger Gabriel Bekö.

Den gode nyhed er dog, at partiklerne er lette at slippe af med. Bare tre minutters udluftning af forsøgslokalet fik partikelmængden til at falde fra to millioner til under 50.000 per kubikcentimeter.

Så husk at åbne vinduet ofte her i julen.

Facebook
Twitter