Kærestesorg kan også påvirke din krop

Det er alment kendt, at man får et slag over psyken, når man bliver forladt, men for nogle kan det også medføre fysiske symptomer.

Sorg kan påvirke din krop, men det er individuelt, hvor hårdt det rammer, forklarer læge Britta Weyer. (© Getty Images)

De fleste af os har været i parforhold, der endte med, at den ene af os valgte at trække stikket på relationen, og dermed forvandlede tosomhed til ensomhed.

Beslutningen om at gøre en ende på forholdet kan ramme begge parter, men især den efterladte kan ende med ar på både krop og psyke.

- Det er helt enormt individuelt, hvor hårdt det rammer. Der er nemlig mange forhold, der spiller ind, siger læge Britta Weyer.

- Det kan for eksempel være forholdets karakter, vores personlighedstype og vores generelle livssituation.

Hovedpine, dårlig appetit og svimmel

Fælles for de fleste af os er dog, at vi i en periode ender i en nedtrykt tilstand. En tilstand, der i værste tilfælde kan udvikle sig til en depression.

Det mest fremherskende følelsesmæssige aspekt er sorgen over at blive forladt, dernæst vreden over at blive forladt, og så angsten for at skulle klare sig uden lige netop ham eller hende, siger Britta Weyer.

I nogle tilfælde kan den mentale tilstand også føre til fysiske symptomer, forklarer hun:

- Mens nogle mister appetiten, begynder andre at trøstespise. Desuden kan der opstå hovedpine, maveonde og svimmelhed. Symptomer, der altså ikke skyldes en sygdom, men hvor forklaringen skal findes i den mentale tilstand.

Hold dig i gang

Ifølge læge Britta Weyer findes der intet facit på, hvor længe den ubekendte i ligningen – sorgen – varer. Men man kan selv gøre noget for at få det bedre:

- Prøv i videst mulige udstrækning at opretholde daglige rutiner og gøremål, og så er det også en meget god idé at bruge sit netværk til at tale situationen igennem.

Britta Weyer understreger samtidig, at det er en sund reaktion at føle sig nedtrykt, når man er blevet forladt:

- Det hører med til livet at miste og tage afsked med personer. Hvis ikke man føler sorg over det, så vil der være tale om en unaturlig reaktion.