Kan man træne øjnene til at undvære briller?

BREVKASSE: Du kan udskyde behovet for læsebriller kortvarigt, skriver lægen. Men det er en stakket frist.

(© Colourbox)

"Kære Britta,

Jeg er 44 år og har et spørgsmål om læsebriller.

Er det bedst at få læsebriller, så snart man læser med strakt arm, eller er det bedre at udskyde det så længe som muligt? Med andre ord: Bliver ens gamle øjne bare mere sløve af støttebriller? Eller kan man holde dem i træning ved IKKE at overgive sig til brillen?

Lige nu kniber det mest morgen og aften, når jeg læser fx nyheder på mobilen. Hvornår får man typisk læsebriller? Er det ikke lidt tidligt med 44 år? :-)"

Læge Britta Weyer svarer:

Hmm… jeg synes, det lyder sært bekendt?!

Til trods for det lidet smigrende navn 'alderssyn' eller ligefrem 'gammelmandssyn', så er det fuldstændig normalt, at det begynder at kunne mærkes fra omkring de 40 år. Netop som du beskriver: Man læser med strakt arm, får sværere ved at tyde mindre skrift, især når lyset er dårligt, og værst er det om morgenen, og når man er træt.

Kan ophæve nærsynethed

Det er ikke nogen sygdom, bare et almindeligt aldringsfænomen og skyldes at øjets linser, som er fyldt med en gelé-agtig masse, bliver stivere og mindre elastiske med alderen. Processen starter allerede i ungdommen, men mærkes altså først for alvor årtier senere.

Linserne kan krummes eller rettes ud ved hjælp af øjets muskler, det er sådan, vi stiller skarpt. Ting, der er tæt på, kræver mest krumning af linsen - og det kniber det så med på et tidspunkt. Det mærkes særlig tydeligt, når man skiftevis ser på noget tæt på og længere væk - indstillingen af øjet tager pludselig tid!

Så er det, man opdager læsebriller, fordi de letter øjets arbejde, så linsen ikke skal krummes så meget.

Var man langsynet i forvejen, forstærkes det af alderssynet, som så ofte mærkes tidligere. Omvendt for nærsynethed, den ophæves til en vis grad af alderssynet, som derfor gør sig bemærket senere.

Det går kun én vej!

På spørgsmålet om øjnene kan trænes, må det korte svar må være nej, desværre, ikke for alvor. Man kan måske nok udskyde processen en smule, men netop fordi det er linsens manglende elasticitet, der er problemet, og ikke muskler, der kan trænes, er det kun en stakket frist.

Du kan dog sagtens trække den totale 'overgivelse' til brillerne lidt - når du kan undvære dem, er det er helt ok. Så, hvis du - indtil videre - kun har brug for dem morgen og aften, men ikke i løbet af dagen, er det fint.

Mærk efter - bliver læsning anstrengende, får du pandehovedpine, kniber du øjnene sammen? - så skal du måske til at bruge dem lidt mere. Det koster kræfter knapt at kunne se, og hvis det at bruge brillerne kan give lidt mere overskud sidst på dagen, frem for total udmattelse, er det nok at foretrække.

Og forbered dig på, at det foreløbig kun går én vej! Indtil omkring 60 års alderen, hvor synet typisk stabiliseres igen, vil generne for de fleste blive tydeligere år for år. Så du kan lige så godt holde udkig efter smarte læsebriller…

PS: hvis du på et tidspunkt overvejer laserbehandling eller operation med isætning af en ny, kunstig linse, drøft det grundigt med din øjenlæge først. Du skal vide præcist, hvad det indebærer, for det kan ikke gøres om!

Facebook
Twitter