Kiloene rasler af 'rigtige mænd' i flere kommuner

Projekter målrettet mænd viser sig at give pote i kommunerne, der er inspireret af tv-program.

Bedrifterne af de fem originale rigtige mænd har inspireret mange andre rigtige mænd i forskellige kommuner. (Foto: © MakeitBee Production, dr)

Overvægtige og inaktive mænd rundt om i landet har nu mulighed for at deltage i projekter inspireret af tv-programmet 'Rigtige Mænd'.

Flere kommuner har allerede haft stor succes med at tilbyde konceptet. I Helsingør begyndte projektet i august med 15 mand, og kun én er faldet fra, når det afsluttes på lørdag. Der er nu 80 kilo mindre af de 14 mænd.

Kiloene er raslet af deltagerne, og det er sket uden ynk og klynk, fortæller Helle Pedersen, der er livsstilscoach i Helsingør Kommune.

- Vi har aldrig haft et projekt, der har så stor gennemførelsesprocent i kommunen. De melder tilbage, at det er fællesskabet, der bærer det. Det skal være sjovt, og det skal være til mænd - det vil sige, der er meget med konkurrencer og gear. Normalt daler motivationen efter 3-4 måneder, men de er topmotiverede, lyder det fra Helle Pedersen.

Hvordan holder de fast

Men det handler langt fra om hård fysisk træning ugen igennem. Deltagerne har været kastet ud i både zumba og amerikansk fodbold, ligesom kurset indeholder coaching, madlavning og ikke mindst et tæt fællesskab på Facebook.

Det store spørgsmål er, hvordan de nu skal holde fast i den nye livsstil, når kurset er slut.

- I de næste 12 uger bliver de introduceret til, hvad vi har af muligheder i foreningslivet i kommunen. En uge skal de til judo og en anden til udspring. Alle får desuden en 'buddy', så de kan holde hinanden til ilden, og efter fem måneder mødes vi igen, fortæller Helle Pedersen.

Helsingør er klar med nye hold til februar og august, som snart er fyldt op.

Her er Helsingør Kommunes første hold af rigtige mænd. (© PRIVATFOTO)

Èn har afværget en skilsmisse

I Rebild Kommune har 14 deltagere smidt 134 kilo tilsammen fra maj til september - en enkelt er blevet hele 40 kilo lettere.

Kostvejleder Margit Strauss Hansen kan melde om store livsstilsændringer og flotte resultater.

- Én er kommet af med diabetes og forhøjet blodtryk, én har afværget en skilsmisse ved at lære at styre sit temperament, og nogen har fået mere livsglæde, lyder det fra Margit Strauss Hansen.

Hun kan fortælle, at ni ud af 10 har ændret kostvaner, og lige så mange regner med at fortsætte træningen med de andre i gruppen.

Silkeborg og Aarhus Kommune melder også om opstart af 'Rigtige Mænd'-hold.

Det er dog ikke kun kommunerne, der har ladet sig inspirere. Også Randers Maskinfabrik har fået sit eget projekt i samarbejde med Randers Sundhedscenter.

Klokken 21 i aften svarer de fem rigtige mænd og deres træner fra tv-programmet på brugernes spørgsmål på dr.dk/debat.