KLUMME Er livsstil medicin?

Vi må undersøge, hvor meget livsstil betyder i behandlingen af sygdomme, skriver sundhedsekspert Chris MacDonald i denne klumme.

Vi er nødt til at se på, om livsstilsændringer kan blive et vigtigt supplement til medicin, når vi bliver ramt af sygdomme som diabetes 2, skriver Chris MacDonald. (Foto: © Doceye, Type 2)

For en god ordens skyld, så lad mig starte her: Medicin er nødvendigt. Medicin redder mange menneskeliv og jeg vil på ingen måde undvære medicin.

Så den her klumme handler ikke om enten eller - medicin vs. livsstil – men er i langt højere grad et opråb om, at der faktisk findes et alternativ (livsstil) uden bivirkninger.

Vi ved langt fra alt om effekterne af livsstil, så det er vigtigt, at der fortsat forskes på dette område, men selv med den viden som vi har i dag, så vil jeg godt vove den påstand og sige: Livsstil er den bedste forebyggende ”medicin”, som du kan tage hver dag og livsstil er også en afgørende faktor i behandlingen af rigtig mange forskellige livsstilsrelaterede sygdomme.

Svært at ændre livsstil

Den store udfordring i dag er, at når man besøger sin læge og får en diagnose (eksempelvis type 2 diabetes) med hjem, så får man udleveret medicin og et par gode og meget velmenende råd om at øge den fysiske aktivitet og spise sundere.

Men det er langt fra godt nok, for det er svært at ændre livsstil uden den rette information og supervision.

Lægerne gør det bedste, de kan, indenfor de rammer de har, men i min optik er vi nødt til at kigge på rammerne og ændre dem, så lægerne reelt set kan ordinere livsstil som medicin.

Det er ikke nogen let opgave. Det er komplekst, men det betyder jo ikke, at vi skal lade være med at gøre et helhjertet og ægte forsøg. Jeg håber, at de praktiserende læger i fremtiden kan tilbyde dig to muligheder, som du kan vælge imellem:

Medicin og en henvisning til et forløb, som består af et tværfagligt samarbejde mellem den praktiserende læge, fysiologier, fysioterapeuter, kliniske diætister, psykologer og andet sundhedsfagligt personale.

Ingen lette løsninger

Den sidste mulighed er bestemt ikke den letteste løsning og kræver meget af den enkelte og samfundet. ”Livsstilspillen” skal tages hver dag. There is no easy way.

Men jeg er af den klare overbevisning, at vi hvis vi giver individet den rette viden, supervision og redskaberne til at implementere og bruge livsstil som ”medicin”, så vil man få en følelse af kontrol over eget liv, som ikke alene øger sundheden, men også trivslen.

Livsstil er medicin (i min optik). Det er det for dig, og det er det for mig.

Stay strong, stay graceful!