Kom ovenpå efter influenza

Selvom influenza-sæsonen er på retræte, så skal man huske på, at det tager tid at komme sig helt oven på sygdommen.

(© Colourbox)

Influenzaen har ikke helt sluppet sit tag i Danmark. Sammenlignet med de foregående uger steg influenzaaktiviteten i følge Statens Serum Institut i uge 5.

Når influenzaen kommer tidligt i sæsonen, er det ifølge instituttet ikke usædvanligt også at se en stigning senere på sæsonen.

Både andelen af borgere, der kontaktede praktiserende læge og vagtlæge på grund af influenzalignende symptomer, steg i uge 5 i forhold til foregående uge - det samme gælder antallet af personer, der er blevet undersøgt for og fik påvist influenza.

Det tager tid

Så mange døjer stadig med både sygdommen - og efterveerne efter dage, måske uger, med snue, hoste og feber.

Og selvom man har ligget på langs i flere dage, så skal man regne med, at det tager tid at komme sig helt bagefter.

-Det kan godt tage flere uger at komme sig helt, hvis man har haft rigtig influenza. I den periode er det vigtigt med søvn og tage det med ro, og hvis man har tabt sig i forbindelse med sygelejet, er det sikkert også godt med en proteinrig kost, da man efter sengeleje hurtigt taber muskelmasse, forklarer Tyra Grove Krause, ph.d og overlæge på på afd. for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

Hun siger videre, at de mange råd om at spise flere C-vitaminer eller ingefær er der ingen videnskabelig dokumentation for.

Sov og spis

Så Tyra Grove Krauses gode råd til dig, der har svært ved at forstå, hvorfor det skal tage så længe at komme sig efter influenzaen: -Gå tidligt i seng, få en god nats søvn, og tag eventuelt en middagslur midt på dagen, hvis du kan. Kroppen restituerer nemlig, når du sover og hviler.

-Under sygdom mister man appetit og kroppen får mindre væske og energi fra mad, så sørg for at få en sund og nærende kost. -Respektér, at din krop er svækket og har brug for hvile, så pres ikke dig selv. Lyt til din krop, og start også stille op med motion efter sygdom.

Facebook
Twitter