Kræftlæger i Odense får pris for særligt patientforløb

Patienter, der sidder med, når lægerne diskuterer deres behandling. Det får hovedhalskræft-lægerne i Odense nu en pris for.

Når patienterne sidder med ved lægernes møder, så udrydder det blandt andet misforståelser om behandlingen. (© OUH)

Information fra lægen, man ikke forstår - eller misforståelser og manglende information lægerne imellem.

Eller bare følelsen af, at man slet ikke har indflydelse på, hvilken behandling man får, i forbindelse med en alvorlig kræftsygdom.

Alle de problemer har kræftlæger på afdelingen for hovedhalskræft på Odense Universitetshospital løst ved at indføre en særlig slags samtaler, hvor flere læger fra forskellige afdelinger, patienterne selv og deres pårørende sidder sammen og taler om behandlingen af sygdommen.

Og det har i dag udløst prisen 'Den Gyldne Skalpel', som Dagens Medicin uddeler til et nytænkende initiativ, der giver højere kvalitet i sundhedssektoren.

Læger mødes tre gange om ugen

Forløbet kaldes multidisciplinære pakkeforløb (mdp), og går ud på, at læger fra fem afdelinger mødes tre gange om ugen og først gennemgår patienternes sygehistorie, ser på røntgenbilleder og prøver og derefter bliver enige om en behandling.

Umiddelbart efter kommer patienterne efter tur ind til mødet, og så kan man i fællesskab diskutere behandlingen med patienten og de pårørende.

Samtidig bliver en fast sygeplejerske, som også er med til mødet, knyttet til patienten under hele behandlingen.

Patienter får indflydelse

Og det giver en række fordele fortæller Christian Godballe, der er professor og overlæge på Center for Hovedhalskræft på Odense Universitetshospital.

- Dialogen sikrer, at patienten faktisk får indflydelse på valg af behandling og intensitet, og så kan vi med det samme tilpasse behandlingen sådan som patienten ønsker og skal ikke køre en ekstra omgang, hvis patienten slet ikke ønsker den behandling, vi havde tænkt, forklarer han i P1 Morgen.

Og ud over, at patienten kan høre forskellige læger, så er alle også med på hvilke beslutninger, der træffes, siger Christian Godballe.

- Vi kan med det samme beskrive alle behandlingsmåder, da alle specialister sidder der. Og vi giver beskeden fra alle mdp-læger i fællesskab, og det forhindrer misforståelser og forskellige udlægninger af konklusioner og planer.

Større tilfredshed

Initiativet har givet markant større patienttilfredshed, men Christian Godballe medgiver, at det kan være svært for en større kræftafdeling at kopiere metoden, som kræver stor fleksibilitet af lægerne, så alle kan mødes.

- Det er ikke så enkelt, hvis man har mange patienter - så når det for eksempel gælder brystkræft og tarmkræft, kan det være svært - vi har et mere begrænset antal patienter.

Facebook
Twitter