Kræftoverlæge om kritiske patienter: Lægerne skal lytte noget mere

Hvis læger bliver bedre til at forstå patientens værdier og udgangspunkt, så letter det behandlingen, siger overlæge Henrik Jensen fra Vejle sygehus.

Lægen skal for eksempel lytte til, om en patient lægger vægt på overlevelse eller livskvalitet, når man tænker behandling for alvorlige sygdomme, mener overlæge Henrik Jensen. (Foto: Michèle Constantini © ColourBox)

De tider, hvor lægen var en klar autoritet, er forbi. Vi møder i stigende grad op med et kritisk blik og har vores egne holdninger til, hvordan vores sygdomme skal behandles.

Og autoritetstroen er nedadgående, viser blandt andet en undersøgelse, som Trygfonden og tænketanken Mandag Morgen lavede sidste år.

Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, mener overlæge Henrik Jensen fra kræftafdelingen på Vejle Sygehus. Her arbejder man systematisk med at inddrage patienterne meget i deres egen behandling.

Overlevelses vs. livskvalitet

Allerførst handler om det at afkode, hvad patienten synes er vigtigst, forklarede Henrik Jensen i morges hos P4Morgen Trekanten i Vejle.

Overlæge Henrik Jensen

- Vi som læger har måske syntes, at nogen ting er vigtigere end andre. For eksempel har vi måske haft fokus på en forlænget overlevelse som vigtigst. Men måske er noget andet vigtigt for patienten. Der kan være nogen, der synes, at livskvalitet er vigtigere.

Og når patienten har fortalt mig, hvad der vigtigst – livskvalitet eller andre former for behandling, så kan jeg bedre hjælpe patienten, forklarer han.

Cannabis eller ej

Og netop ved at være lydhør overfor patienten, så kan man også som læge bedre rådgive, forklarer Henrik Jensen og giver et eksempel med cannabis-olie, som mange lige nu mener kan hjælpe kræftpatienter.

- Det er aldrig bevist. Men nogen har fået det bedre af at bruge det, har de selv følt. Misinformationen består I at de tror, det virker mod kræft. Det er der intet der tyder på. Men hvis de ønsker noget mod deres kræft, så kan jeg hjælpe dem og anvise en behandling.

- Og på den måde kan man undgå at det blive en tale om cannabis eller ej – så snakker vi om, hvordan vi kan nå patientens mål om at gøre noget ved sygdommen.

Jeg er også kritisk

Henrik Jensen mener, at det er helt naturligt, at folk får et mere kritisk forhold til, hvordan de vil behandles:

- Jeg har det jo selv på samme måde. Hvis jeg skal købe en ny bil eller foretage andre beslutninger, så vil jeg da selv være med i det, stille kritiske spørgsmål, og jeg søger da også selv information.

- Og sådan tror jeg, at vi er nødt til at tænke som læger, at vi skal indstille os på det. Og så skal vi tage udgangspunkt i patientens verden og værdier og det er det, vi skal støtte op om.