Kroppen kollapser foran computeren

Det er hårdt for kroppen at arbejde ved en computer, men få og enkle øvelser kan forebygge mange arbejdsskader, siger ekspert.

Mange sidder stille - eller ligger nærmest - foran computeren en hel arbejdsdag. Imens ophober mælkesyre og affaldsstoffer sig i kroppen, som bliver helt stiv.

Det prikker måske lidt i fingrene og stråler ud fra skuldrene, men vi har opmærksomheden rettet mod arbejdet og glemmer kroppen.

- Man kan lukke så meget ned for kroppens signaler, at det udvikler sig til en alvorlig arbejdsskade, før man lægger mærke til det, siger Henriette Nikolaisen, der er formand for Danske Psykomotoriske Terapeuter.

Hun anbefaler nogle enkle øvelser for at forebygge arbejdsskader i skuldrene, nakken og armene.

Skuldrene

Skuldrene er ofte en lille smule hævede på grund af spændinger og forkerte arbejdsstillinger, som får mælkesyren til at hobe sig op i musklerne.

Nakken

Spændingerne i nakken kommer ofte, fordi mange kontorarbejdere har hagen let løftet hele dagen på grund af samtaler hen over computerskærmen og uhensigtsmæssige siddestillinger.

Armene

Armene og hænderne er konstant i brug foran computeren. Det er vigtigt, at du en gang imellem skubber tastaturet fra dig og får sat gang i blodomløbet i armene med nogle strækøvelser.

Invester fem minutter i din krop

Det behøver ikke tage lang tid at løsne op i de anspændte muskler.

- Lav for eksempel øvelserne, mens du hæver eller sænker dit bord. På den måde husker du også at få skiftet arbejdsstilling, siger Henriette Nikolaisen.

Hun understreger, at det er en investering i både din krop og dit arbejdsliv at lave øvelserne, og at din chef også bliver glad, hvis du bruger lidt tid hver dag på at forebygge arbejdsskader.