Kvinder bør da tage hormoner

Det mener i hvert fald forfatteren til ny debatbog, Hit med hormonerne - om kvinders overgangsalder.

(© Colourbox)

Skal kvinder i overgangsalder - når de ikke længere producerer æg og niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen dermed falder - tage hormoner eller ej. Emnet har alt længe været tabu. Det er i hvert fald budskabet i en ny bog.

- Danske kvinder taler generelt helst ikke om overgangsalder, det håber jeg, at jeg kan være med til at ændre på, siger journalist og forfatter Sussie Sheikh, der netop har sendt en debatbog om kvinder og hormoner på gaden: Hit med hormonerne.

- Jeg kan ikke forstå, at kvinder i de sidste 10 år har lidt i stilhed og set på hormonbehandlinger som en stor og farlig hormonpille, der nærmest pr. automatik fører til brystcancer og blodpropper, for det er jo ikke tilfældet, siger hun videre.

Hendes egen research til bogen begyndte, da hun et sted i slutningen af 40 års alderen var begyndt at få de første tegn på at få det skidt.

Ville ikke have lykkepiller

Hos lægen var alle blodprøver "normale", så hun endte hos en psykiater, der sagde de forløsende ord: "Du er i overgangsalder. Vil du have lykkepiller?"

Sussie Sheikh

- Det kan da ikke være meningen, at man skal behandles med lykkepiller, hvis det er et spørgsmål om, at kroppen mangler hormoner, tænkte jeg! Så jeg gik i gang med at researche på emnet.

- Det førte mig bla. til en endokrinologis klinik i London, hvor jeg selv blev udredt - og det viste sig, at min hormonbalance var skæv. Jeg var heldig, at jeg fandt ud af det i tide.

Mange kvinder lider

I Danmark har der de sidste mange år hersket en anti-hormon stemning, og Sussie Sheikh har talt med mange kvinder, der har lidt i årevis: Hedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder, ingen lyst til sex, ondt i knoglerne, dårlig søvn bla.

Hun mener, at stemningen skyldtes en amerikansk undersøgelse fra 2002:

- Det er ærgerligt, for i dag findes der meget forskning, der viser, at undersøgelsen fra 2002 (WHI), bygger på resultater, der baserer sig på et studie af ældre kvinder, gennemsnitsalderen var 64.5 år. Altså kvinder, der for længst var gået i overgangsalder og som fik hormonbehandlingen for sent, mange af dem var også rygere og overvægtige, hvilket i sig selv også kan medføre kræftsygdomme.

- Undersøgelsen er siden mod-argumenteret i mange nye undersøgelser, men det er bare som om de nye resultater ikke rigtigt vinder gehør.

- Oven i mener jeg, at vi danskere er medicinforskrækkede. Men i dag kan man hormonbehandle lokalt med cremer og stikpiller - hvis det altså skønnes, at hormonbehandling vil være godt for den enkelte kvinde. Men det kræver, at den praktiserende læge vil henvise kvinden til en gynækolog, der kan udrede hende og finde den behandling, der er bedst for hende.

Kvinder skal have lyst til livet

Sussie Sheikh oplevede det selv som, at hun fik sit liv igen, da hun fik hormonbehandling:

- Hormoner er jo naturlige for din krop, hvis du ikke længere producerer dem, så forfalder din krop - du mister kroppens olie, lysten til livet, lyst til sex etc - så hvorfor bliver det betragtet som noget negativt at tilføre kroppen noget, der er naturligt. - Jeg tror på, at man - hvis man har lyst til livet - også er mindre modtagelig for sygdomme - og nye undersøgelser tyder på, at kvinder, der netop tager hormoner, faktisk er bedre beskyttet mod en række sygdomme, fx tarmkræft. - Se på landets plejehjem, jeg vil vove den påstand, at de kvinder, der holder sig smukkest, stadig sætter håret, tager pænt tøj på og har hud og hår med glans, er de kvinder, der har taget hormoner. Det er sikkert og vist, at hvis du ikke får hormonet, så forfalder din krop - huden, håret, du får gule tænder osv, og oven i mister du lysten til livet. Jeg synes virkelig, det er på tide, vi får en debat, der er mere nuanceret end den har været de sidste 10 år, siger Sussie Sheikh.

Sussie Sheikhs råd til kvinder, der nærmer sig overgangsalderen:

  • Hold øje med din krop og dine symptomer - også de skjulte.

  • Send kroppen til syn, når den knirker - som vi sender bilen eller opvaskemaskinen på værksted, når de lyser rødt.

  • Forlang at blive taget alvorlig. Først når kvinder gør det - gør deres læger og de ansvarlige det også.