Læge Charlotte Bøving: Folk lyver sig sundere, end de er

I et nyt program flytter læge Charlotte Bøving ind hos sine patienter. For de er ikke ærlige om deres livsstil på klinikken, siger hun.

Charlotte Bøving er lægen, der flytter ind og hjælper familierne med at lægge livet om. (© dr)

Rigtig mange danske mænd vejer for meget, de har for højt blodtryk, for højt kolesteroltal, begyndende sukkersyge og stor risiko for at dø for tidligt af en alvorlig livsstilssygdom.

Men de er ikke klar over det. De aner ikke, hvor tæt de egentlig er på at falde om med fx en blodprop i hjertet, siger praktiserende læge Charlotte Bøving. Og derfor gør de ikke noget ved det.

- Generelt er oplysning en vigtig parameter for at få mænd til at søge læge. Og viden om, at de fleste sygdomme har en langt bedre prognose, hvis man fanger symptomerne i tide, forklar hun.

Vi bedrager os selv

Charlotte Bøving er vært på programmet ”Lægen flytter ind” på DR1, hvor hun rykker helt ind i stuerne hos seks forskellige familier.

Ved at flytte helt ind hos ”patienterne” i to døgn ser hun, hvordan de lever i stedet for at forlade sig på, hvordan de selv rapporterer om deres liv.

- Folk laver usandsynligt meget selvbedrag. De snyder, når de skal fortælle, hvor meget de spiser, hvor meget motion de dyrker, og hvor meget alkohol de drikker. Jeg får det polerede billede, når jeg sidder over for patienten i min klinik, siger hun og peger på Ricky fra første program i serien:

- Han påstod, at han sagtens ville kunne spille en hel fodboldkamp, men da jeg tog ham med ud for at løbe, kunne han ikke klare mere end 2 x 75 meter. Det var chokerende. Også for ham selv.

Der skal så lidt til

Baggrunden for programmet er, at mænd har en overdødelighed i forhold til stort set alle livsstilssygdomme sammenlignet med kvinder. Der er ganske enkelt større sandsynlighed for, at en mand dør af sin livsstilssygdom, end at en kvinde gør det.

Men i virkeligheden er det super enkelt at gøre noget ved det. Det ved de fleste mænd bare ikke, og det frustrerer mig, siger praktiserende læge Charlotte Bøving.

- Lidt mere motion, lidt mindre – og lidt sundere - mad, mindre alkohol og væk med cigaretterne. Så er man altså hjulpet rigtig godt på vej til et længere liv med højere livskvalitet, siger hun.

- Det er noget med at tænke sig om 6 ud af 7 dage og tænke: ”Er det værd at tage det ekstra stykke kage, hvis jeg skal ud og løbe et halvt maraton bagefter for at forbrænde det?” Det vil de fleste svare nej til.

Intet er forbudt

Charlotte Bøving er selv tidligere elite-idrætsudøver og har altid været meget opmærksom på at optimere sin egen præstation. Men hun er ingen helgen i den sammenhæng, understreger hun.

Hendes grundtanke er, at man skal tillade sig selv at smage på det hele, men med måde.

- Og så nyde smagsoplevelsen lidt mere. Du behøver ikke spise hele kagen.

I stedet for at tage bilen fra a til b, så gå, råder hun:

- Gerne en lille smule hurtigere eller tag en omvej. Det er gratis motion.

- Tænk også på, at hygge i familiens skød kan være meget andet end at sidde i sofaen og spise slik foran fjernsynet – det kan også være en gåtur. En hund kan fx også være en god investering, for så kommer man ud at gå.

Tæl drikkevarerne med

Det er også hendes erfaring, at mange glemmer at tælle deres drikke-kalorier med i regnskabet, men juice, saft, sodavand og alkohol fylder faktisk godt op.

- Og prøv så at vælge det sundere alternativ: I stedet for en cola så tag en cola light. Og i stedet for cola light, så tag et glas vand. Det handler om overordnet at blive opmærksom på det.

Se første program i serien ”Lægen flytter ind” mandag aften klokken 20.45 på DR2.

FacebookTwitter