Læge: Gå dig glad i låget

Gåturen kan bruges som meditation, antistressmiddel og som middel mod overvægt.

Der er forskel på, hvordan og hvor længe, du skal gå, alt efter om du vil bruge dine gåture som middel mod stress eller dårligt humør. (© COLOURBOX)

Har du tænkt over, at du bliver glad i låget af at gå en tur? Og hvis du har noteret, at du bliver lidt gladere af at gå i naturen end i byen, så er det heller ikke helt forkert.

- Man bliver lidt gladere for sig selv ved at gå en tur, det er videnskabeligt bevist – også at man bliver mere glad af at gå i naturen end i byen, forklarer læge Jerk W. Langer.

Vi ved alle sammen efterhånden, at motion holder sygdomme fra døren. Men gåturen har også en helt speciel indvirkning på hjernen.

- Vi ved forskningsmæssigt, at gåture hjælper på vores psykiske velbefindende, forklarer læge Jerk W. Langer videre, men understreger samtidig, at det er vigtigt, at man her skelner mellem at bruge gåturene mod depression/trist humør – og at bruge gåturene som middel mod stress.

Besked til hjernen

Der er nemlig forskel på de to måder at gå på.

- Når man går (bevæger sig), så arbejder musklerne og der dannes en slags muskelhormoner, som signaler videre til hjernen. Forsøg på både rotter og mennesker har vist, at flere hjernecentre vokser, bl.a. dem der har med hukommelse at gøre.

- At hjernen bliver større betyder dog ikke, at man samtidig bliver klogere. Men lider man af depression eller har perioder med dårligt humør, så kan man faktisk godt gå sig i bedre humør – men så skal der gås rask til, og man skal gå godt 100 skridt i minuttet.

Det lange ben foran

Når det lange ben sættes foran, så sker der noget i hjernen:

- Vi ved – bl.a. fra et studie i den såkaldte Østerbroundersøgelse – at man kan modvirke depression ved enten to timers hård træning om ugen - eller fire timers let træning (gang) om ugen. Det vil med andre ord sige, at man kan påvirke sit humør i den rigtige retning ved at gå rask til i fire timer om ugen.

- Gang er også effektivt som fx løb til at modvirke sygdom eller tabe i vægt. Men vil du bruge gåturene til at regulere vægten, så skal du gå længere for at opnå samme effekt som fx ved løb.

Som en slags meditation

Vandreturene kan også bruges som en slags modvægt til stress, man kan opleve de samme positive egenskaber med gang som ved at meditere eller ved at lære sig mindfulness – men handler det om at bruge vandreturen som afstresning, så skal man ikke træne så hårdt.

Så skal man gå mere roligt og gerne i naturen, så vil man opleve en positiv effekt på stress, fordi der er tale om de samme, monotone bevægelser, der ikke fylder kroppen med stresshormoner. Man falder til ro, vender opmærksomheden indad og tænker kloge tanker.

Man kan også opnå den samme form for meditative tilstand ved at løbe – fx maraton – fordi man gentager de samme bevægelser om og om igen, men så skal man løbe langsomt og ikke jage tider.

Ikke så mange skader

Det gode ved at gå er, at man ikke får skader i samme omfang som ved løb.

- Jeg har tidligere gået flere maraton, fordi jeg var skadet og ikke kunne løbe. Det kunne sagtens lade sig gøre, jeg gik rask til og var cirka seks timer om det, forklarer Jerk W. Langer, der oplever, at man risikerer følgende skader ved at gå langt:

- Man kan opleve at få ondt under hælen og i lysken, men til gengæld er det småskader, som er forbigående, og man kan hurtigt komme ud og gå igen. Det er slet ikke så belastende for kroppen som løb.