Lægemiddelstyrelsen: Tag kun ibuprofen, hvis det er højst nødvendigt

Lægemiddelstyrelsen vil dog ikke fjerne ibuprofen fra håndkøbsmedicinen, som forskere og apoteker anbefaler.

Man vil fortsat kunne købe ibuprofen som håndkøbsmedicin i eksempelvis supermarkeder, selv om det bliver kritiseret af forskere og apoteker. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Mange bruger ibuprofen som almindelige smertestillende piller, selv om ibuprofen og andre former for anti-inflammatorisk NSAID-medicin øger risikoen for alvorlige hjerteproblemer.

Senest har dansk forskning vist, at ibuprofen øger risikoen for hjertestop med 31 procent.

- I Lægemiddelstyrelsen har vi stort fokus på NSAID-medicin som ibuprofen, for der er ingen tvivl om, at det øger risikoen for hjertebivirkninger, siger Doris Stenver, der er overlæge i styrelsen.

- Og vi vil gerne gentage budskabet om, at man kun skal tage den type medicin, hvis det er nødvendigt. Og man skal være ekstra forsigtig, hvis man har hjerteproblemer.

Den anbefalede maksimale grænse for ibuprofen er 1.200 mg i døgnet, men Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at man altid tager så lav dosis som muligt.

Reglerne vil ikke blive strammet mere

Efter den nye forskning er offentliggjort, har flere professorer og Danmarks Apotekerforening foreslået, at reglerne bliver lavet om, så ibuprofen ikke længere kan købes som håndkøbsmedicin i supermarkeder, tankstationer og andre butikker uden sundhedsfagligt personale.

Men Lægemiddelstyrelsen vil ikke fjerne ibuprofen fra listen over tilladt håndkøbsmedicin, og Doris Stenver gør opmærksom på, at det nye danske studie bruger data, der kun går frem til 2010.

- Siden da er reglerne allerede blevet strammet. Tidligere var der flere typer NSAID-medicin i håndkøb, men nu er der kun ibuprofen i den laveste dosis i pakker med højest 20 piller, siger Doris Stenver.

- Og vi har ingen planer om at stramme reglerne yderligere, da vi lægger stor vægt på, at smertestillende medicin skal være let tilgængelig for de mange patienter, der kan få akut brug for det på alle tider af døgnet.

Doris Stenver understreger, at der altid kan være bivirkninger ved medicin - både ved håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin, og at det altid er vigtigt at læse indlægssedlen på medicin.

Ved ibuprofen står der for eksempel tydeligt, at det ikke bør anvendes, hvis man har et dårligt fungerende hjerte.