Læger i Israel har gode erfaringer med medicinsk cannabis

3-årige Lavie Parush er blandt de 27.000 israelere, der får udskrevet medicinsk cannabis

Asaf Parush må stadig bære og made sin 3-årige søn Lavie, da han på grund af sin sygdom ikke er lige så udviklet som andre børn og derfor ikke kan tale eller gå selv. (© dr)

Mere end 100 gange om dagen kunne Lavie Parush få epileptiske anfald.

Den lille israelske dreng er født med en sjælden form for epilepsi, og flere gange var kombinationen af de mange anfald og stærk medicin tæt på at koste ham livet.

- Vi blev nødt til at prøve en masse forskellige ting, men det hjalp ham ikke, fortæller hans far Asaf Parush.

I dag er Lavie Parush tre år gammel, og nu er cannabis-dråber det eneste medicin, som han får.

I Israel er hash lige så ulovligt som i Danmark, men 27.000 israelere får udskrevet medicinsk cannabis af deres læge. Til sammenligning gælder det kun omkring 200 danske patienter.

Epilepsi-læge har gode resultater

Israels førende ekspert i epilepsi er professor Uri Kramer, og han har behandlet et par hundrede børn med medicinsk cannabis, selv om der stadig ikke er videnskabelig evidens for, at medicinsk cannabis virker.

Men ifølge hans egen opgørelse, så får hvert femte behandlede barn sænket antallet af anfald med 75 procent, og det skal sammenlignes med, at mange børn ikke får meget effekt af den traditionelle medicin mod epilepsi.

Er du sikker på, at medicinsk cannabis ikke kan forårsage bivirkninger eller andre problemer for disse børn i fremtiden?

- Indtil videre har jeg behandlet epileptiske børn med medicinsk cannabis i to og et halvt år, og jeg er sikker på, at jeg ikke gør dem fortræd. Tværtimod er jeg med til at redde dem, siger Uri Kramer.

Brug af medicinsk cannabis vil stige

Cannabis har været brugt som medicin i Israel siden 1999.

Den nu 86-årige israelske professor Raphael Mechoulam har forsket i cannabisplanten siden 1964, og han har derfor fulgt udviklingen i over et halvt århundrede.

- Cannabis skal bruges som medicin på en fornuftig måde. Selvfølgelig er cannabis ikke løsningen på alting. Det er kun til bestemte sygdomme, siger Raphael Mechoulam.

I dag bliver cannabis brugt som medicin mod mere end 15 forskellige sygdomme som eksempelvis kræft, smerter, sklerose og posttraumatisk stress. Og professoren er overbevist om, at det kun er starten.

- Jeg tror, at det vil eksplodere nu. Inden for ti år har vi formentlig mange nye præpærater, som direkte eller indirekte kommer fra vores viden om cannabis. Jeg er ked af, at jeg ikke selv har 20-30 år mere til at være med til at gøre disse ting, siger Raphael Mechoulam.

Lavie får langt færre anfald

3-årige Lavie Parush er blandt de israelske patienter, der har haft en god effekt af medicinsk cannabis.

Hvor han tidligere kunne have over 100 anfald om dagen, så har han nu blot et mindre anfald med nogle ugers mellemrum.

Lavie Parush kan stadig ikke tale eller gå, og ingen ved om han nogensinde kommer til på grund af sygdommen. Men mindre kan også gøre det for forældrene.

- Vi bruger mindre tid på hospitaler, og vi er mindre stressede og mindre bekymrede for, at han hele tiden får anfald, siger Asaf Parush.

Du kan se mere om medicinsk cannabis i Sundhedsmagasinet på DR1 i aften klokken 21:55 og derefter på dr.dk/tv.