For lidt søvn får dig til at spise ekstra kalorier

Næsten 400 ekstra kalorier ryger der i snit i maven dagen efter, at du har sovet for lidt, viser forskning.

Både børn og voksne har sværere ved at holde fingrene fra søde sager og andre usunde valg, når de er trætte. (© Getty Images)

Det har længe været kendt, at søvnmangel påvirker vores helbred negativt på en lang række punkter - blandt andet risikoen for at blive overvægtig.

Nu har forskere regnet sig frem til, at der i gennemsnit ryger 385 mange ekstra kalorier indenbords dagen efter en for kort nat i sengen (under 5,5 timer) i forhold til dagen efter en fuld nats søvn (mindst 7,0 timer).

Og forskerne mener, at tallet måske endda er lidt lavt, da testpersonerne har været vidende om, at de var med i et forsøg, og at de måske derfor har været mere tilbageholdene med at indtage kalorier, end de ellers ville have gjort.

Søvnmangel kan give overvægt

Analysen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Clinical Nutrition, og der er brugt data fra 11 forskellige studier med i alt 172 deltagere.

Ernæringsforsker Gerda Pot fra King's College i London har stået bag analysen, og hun er bekymret for folk, der konsekvent sover for lidt.

- Hvis længere tids søvnmangel fortsætter med at resultere i et øget kalorieindtag af denne størrelse, så kan det føre til, at man tager på i vægt. Og i sidste ende overvægt og fedme, siger Gerda Pot til Huffington Post.

Mere usunde når vi er trætte

Den nye analyse giver ikke noget svar på, hvorfor vi spiser mere mad, når vi er trætte.

Men andre forskningsstudier har vist, at når vi er trætte, så er vi mere tilbøjelige til at vælge usund mad med hurtige kulhydrater og tænker generelt mere kortsigtet og tager flere usunde valg.

Og endelig er det også påvist, at de hormoner, der fortæller os, når vi er sultne og mætte, kommer ud af balance, når vi får for lidt søvn.