Løb i 48 timer tærer voldsomt på kroppen

Kroppen kan ikke nå at restituere, når man løber i to døgn i træk. Det tærer på alle ressourcer, og man vil få noget, der ligner influenza, efter strabadserne.

(Foto: Jale Ibrak © Colourbox)

Der er et paradoks i, at man løber for en god sag, men at løbe så langt er sundhedsskadeligt.

Sådan lyder kommentaren fra projektleder ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, Morten Zacho, til det løb, som den 42-årige ultraløber Leon Skriver Hansen i dag har taget hul på.

Han skal løbe i to døgn til fordel for Kræftens Bekæmpelse. For hver kilometer han løber, indsamler han 230 kroner.

Og hans mål er at løbe over 300 kilometer på to døgn.

-Det er sundhedsskadeligt at løbe så langt. Han vil opleve, at hans krop er skadet i op til flere uger efter, forklarer Morten Zacho videre.

-Kroppen kan simpelthen ikke nå at optage så meget energi, som den bruger ved sådan en kraftanstrengelse.

Minder om influenza

Morten Zacho forklarer, at der under så ekstrem en belastning vil ske en voldsom muskelnedbrydning.

Kroppen vil begynde at bruge af musklerne som brændstof, og det vil medføre, at musklerne vil blive skadet, fordi der går betændelse i dem.

-Det vil løberen opleve som kraftige influenza-lignende symptomer i dagene efter. Han risikerer også at belaste sine nyrer. Det konstateres ved, at urinen kan blive nærmest cola-farvet. Sker det, skal han tjekkes.

Senerne bliver også trætte

Når man løber så mange kilometer i træk uden at kroppen får lov til at restituere ind imellem, så tærer anstrengelsen på hele apparatet:

-Han risikerer at få skader på hele bevægeapparatet: Fødder, ankler, ben og hofter. Fødderne vil flade ud og blive større. Hans sener vil blive trætte og mindre elastiske undervejs.

Man kan godt fungere uden søvn, men Morten Zacho skønner, at Leon Skriver Hansen vil få voldsomme problemer med at holde sig vågen – især i det andet løbedøgn, fordi det er så ensformigt på et løbebånd.

-Træthed kan medføre fald, og det kan blive alvorligt på et løbebånd, fordi man falder på en anden måde, end hvis det er ude i naturen.

Han skal have mad

Han kan undervejs heller ikke nå at tilføre kroppen så meget energi, som han forbruger, skønner Morten Zacho.

- Han er nødt til at spise mad i små portioner undervejs. Han kan ikke nøjes med sportsdrikke og bananer, som man ofte gør under for eksempel maraton for at tilføre kroppen hurtig energi.

- Gør han det, så vil han få diaré, og han vil få kvalme af sukkerstofferne. Han skal have rigtig mad, men ikke for meget ad gangen, for ellers kan fordøjelsen bryde sammen., forklarer Morten Zacho, der overordnet ikke er begejstret for en så ekstrem fysisk udfordring, men som alligevel føjer til:

- Det bliver spændende at følge ham.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk