Mænd bliver væk fra lægen: Vil ikke virke pylrede og til besvær

Ny undersøgelse forklarer, hvorfor mænd er dårligere end kvinder til at besøge lægen.

Mænd håber ofte, at sygdom går over af sig selv, og de går først til lægen efter lang tids problemer. (© Getty Images)

Mænd har overdødelighed på stort set alle sygdomme. Eksempelvis så dør 140 mænd af kræft, hver gang 100 kvinder dør af det samme, og det gælder også diabetes, hjertekarsygdomme og mange andre sygdomme.

Alligevel er mænd langt dårligere til at besøge lægen end kvinder.

I 2014 stod mænd kun for lige under 40 procent af samtlige konsultationer med en praktiserende læge ifølge Danske Regioner.

Derfor har mænd det svært med lægen

Nu har Forum for Mænds Sundhed lavet en interviewundersøgelse med en række mænd for at få forklaringen.

- Der er flere grunde. Mange mænd siger, at de har dårligere erfaringer med lægen, når de har været der, og at der er for kort tid til at nå at tale om alt det, som de gerne vil, siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

En anden forklaring er, at mændene er bange for at være til besvær og virke pylrede.

- Nogle af dem siger, at der jo skal være et eller andet, som er ved at falde af, før man går til læge. Så de tænker, at de endelig ikke må komme til læge med noget, der er bagateller.

Lægen skal selv komme til manden

Hvis man vil have flere mænd til læge, så anbefaler Svend Aage Madsen, at man begynder at indkalde mænd til tjek hos lægen, eller at man laver helbredstjek ude på arbejdspladserne.

- Mange bruger eksemplet med tandlægen: Hvis jeg bliver indkaldt, så kommer jeg jo, siger Svend Aage Madsen.

Mange mænd er også positive overfor helbredstjek, der foregår ude på deres arbejdsplads.

- Vi ved af erfaring, at når man går ud og sætter et sundhedstjek op for næsen af mænd, så siger langt, langt de fleste ja til det. Men at bestille tid hos lægen på onsdag, det forekommer mange mænd som noget af vanskeligste i tilværelsen, siger Svend Aage Madsen.

- Mange mænd vil altså gerne have at sundhedsvæsenet kommer til dem, men de synes, at det er enormt svært selv at komme til sundhedsvæsenet.

Fædre går mere op i sundhed

Noget tyder dog på, at der er en tendens til, at mænd langsomt bliver bedre til at gå til læge.

- Kvinder har altid haft den fordel, at de er kommet til børneundersøgelser hos lægen, og så kan de lige stille et tillægsspørgsmål og komme i dialog med lægen om deres tilstand, siger Svend Aage Madsen.

Det er nu også ved at ske for mænd, nu hvor flere mænd er blevet mere engageret i forældreskab og børn.

- Mænd, der aktivt deltager i børnepasningen, går faktisk mere op i deres helbred og kommer hyppigere til lægen.

Undersøgelsens hovedkonklusioner:

  • Mange mænd får negative oplevelser af mødet med sundhedsvæsenet, når de begiver sig ind i det, og ikke oplever, at de kommer ud med den hjælp som de havde håbet at finde.

  • Flere mænd synes, tiden er for kort, og at det er svært, man kun må tage et problem op pr. lægebesøg.

  • Flere mænd synes at der er mange barrierer i forhold til at komme til lægen. Mange af mændene fortæller, at de finder lægens åbningstider udfordrende ift. at komme til. Flere synes det er meget vanskeligt at gå til lægen i arbejdstiden – og i øvrigt at melde sig syg fra arbejdet.

  • Flere udtrykker, at de oplever en modstand fra enten lægen eller sekretæren - oplever at være til besvær og blive afvist, når de henvender sig til lægen.

  • Kommunikationen og rammerne for konsultationen er udfordrende for mange af mændene, og flere føler sig således ikke imødekommet eller direkte afvist, når de tager til læge.

  • Mange mænd taler ikke om sundhed og helbred med deres kollegaer og familier – mænd mangler ofte sprog for og erfaringer med samspil med sundhedsvæsnet

  • Mange mænd siger, at de har brug for ”et los i røven” eller måske et kærligt skub fra konen.

  • En del mænd i undersøgelsen lægger vægt på at være stærke og at kunne klare sig selv. Hvis de skal til lægen må de endelig ikke virke pylrede. Der skal virkelig være noget alvorligt galt.

  • Nogle mænd fortæller om at have søgt læge for at få hjælp til psykiske problemer, men at de aldrig nåede at komme til det, da tiden var for kort.