Mænd med lændesmerter har godt af at dyrke yoga

Er det rigtigt, når man siger, at yoga smertelindrer og gør folk mere smidige? 12 mænd afprøver yoga.

- Jeg vil gerne være lidt mere smidig, siger en af de mænd, som Sundhedsmagasinet har sendt af sted til yoga sammen med 11 andre mænd for at finde ud af, hvad yoga gør ved kroppen.

De 12 mænd, der er i alderen 41- 71 år, har alle sammen fysiske skavanker hist og pist, især lider mange af dem af enten ryg- eller lændesmerter. De skal følge et yogakursus i otte uger. Én gang om ugen skal de dyrke yoga med instruktør, og så får de også et program, de skal følge hjemme hver især.

Deltagernes sundhedstilstand måles før og efter de otte uger, og det er fysioterapeut og forsker ved Aalborg Universitet, Allan Riis, der leder undersøgelsen.

- Jeg er selvfølgelig spændt på, om der er en målbar effekt efter de otte uger, forklarer han.

For ingen tvivl om, at mange kan skrive under på, at yoga har en effekt. Et nyere udenlandsk studie viser eksempelvis, at yoga kan have små til moderate forbedringer på kroniske uspecifikke lændesmerter.

Også Allan Riis har efter de otte uger gode nyheder: Mændene på holdet oplever en generel smertereduktion og oplever efter perioden, at de er blevet mere smidige.

- Og så oplever alle, at man får en form for sammenhørighed ved at træne på et hold, forklarer Allan Riis.

Også Peter Q. Geisling var positiv overrasket. Hør herunder, hvad han mener efter sin første yogatime:

Sundhedsmagasinet om yoga, DR1, klokken 21.55.