Maj er sæson for sol-eksem

Det er, når sæsonens første solstråler rammer huden, at risikoen for sol-eksem er størst.

(© Colourbox)

Vi har ventet så længe på dem. De dejlige varme solstråler, som får træer og buske til at sætte knopper og kan give os lidt kulør i kinderne. Men, men, men det er ikke bare træerne, der får knopper af solens stråler - det kan vi mennesker også få:

Foråret er høj-sæson for sol-eksem, forklarer læge ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, Annesofie Faurschou.

- Cirka én ud af fem personer vil på et tidspunkt opleve, at de får sol-eksem. Det er en lysoverfølsomhed, som man ikke kender årsagen til.

-Man ser det hyppigst hos unge mennesker og langt overvejende blandt piger. Det ses oftest i foråret omkring maj, hvor huden ikke er vant til solen og derfor mere lysfølsom.

Beskyt dig mod solen

Nogle oplever enkelte udbrud, mens andre kan leve med det i mange år. Hos nogle er det milde udbrud og hos andre voldsomme.

- Det vigtigste, man kan gøre for at undgå soleksem, er solbeskyttelse som solcreme, tøj og forsigtig omgang med solen. For nogle med meget svære symptomer kan det være nødvendigt at give lysbehandling på hospitalet, hvor man langsomt vænner huden til de ultraviolette stråler.

Symptomerne

Sol-eksem kan se ud på forskellig måde, men hos den enkelte præsenterer det sig som hovedregel på samme måde hver gang, fortæller Annesofie Faurschou.

- Det er typisk et stærkt kløende rødt knoppet udslæt på hudområder, som har været udsat for sol inden for de seneste dage. Det forsvinder igen i løbet af et par uger.

- Hvis man flere gange får et svært hududslæt i solen og er i tvivl, om det er soleksem eller en anden hudsygdom, kan man få lavet en lystest på en hudafdeling. Den kan også afklare, om det er UVB, UVA eller begge dele, som udløser udslættet.

Hvis man har smurt en solcreme på huden og efterfølgende oplever et rødt kløende udslæt i forbindelse med udsættelse for sol, kan det også være en fotoallergi over for et af solcremens indholdstoffer, tilføjer Annesofie Faurschou.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk