Maja var syg i 14 dage ud af en måned på grund af menstruation

Op mod hver tiende kvinde lider af stærke smerter under menstruation. Det kan skyldes lidelsen endometriose.

Maja Præstegaard Nielsen havde smerter i lange perioder gennem 15 år, før hun fik diagnosen: Endometriose. (© dr)

Man skal ikke slå sig til tåls og tænke, at det 'nok bare' er på grund af menstruation, at det gør så ondt.

- Man må ikke acceptere at gå rundt og have ondt til daglig. Så skal man søge læge, lyder budskabet fra kirurg og ekspert i sygdommen, endometriose, Axel Forman.

Engang var i dag 35-årige Maja Præstegaard Nielsen en af de unge kvinder, der måtte hive op til 14 dage ud af kalenderen, fordi smerter i hendes underliv satte hende ud af spillet.

- Det føles som brændende, pulserende og jagende smerter, der flytter sig meget rundt i løbet af den periode, det står på, forklarer Maja Præstegaard Nielsen, der i lange perioder af sit liv har været tvunget til at tage smertestillende medicin tre gange om dagen, når smerterne i de fjorten dage omkring menstruation for alvor satte ind.

Lægen vidste nok bedre

Smerterne kom typisk den første dag af menstruationen, og de bed sig fast i op til 14 dage efter. Hun fik selv en mistanke om, at der kunne ligge en sygdom bag hendes smerter, hvilket hun nævnte for sin daværende praktiserende læge for en del år siden:

- Jeg nævnte det nogle gange, men jeg følte nok, at det blev slået lidt hen – og så tænkte jeg, at lægen jo nok vidste bedre, og så ville jeg ikke presse på, forklarer Maja Præstegaard Nielsen til Sundhedsmagasinet på DR1.

I klippet herunder kan du se, hvordan sygdommen opstår:

Fik diagnosen på fertilitetsklinikken

Det var først for nogle år siden, at Maja endelig fik stillet diagnosen. Hun og hendes mand ønskede sig et barn, men da hun ikke blev gravid, kom hun i behandling på en fertilitetsklinik.

- Her begyndte de jo så med at undersøge, hvorfor jeg ikke blev naturligt gravid. Og det var i den forbindelse, lægerne fandt ud af, at jeg havde endometriose. Jeg følte, det var ærgerligt, at man fandt ud af det så sent, for det var jo formentlig sygdommens skyld, og dét at den havde fået lov til bare at udvikle sig, der gjorde, at jeg havde så svært ved at blive gravid, forklarer hun.

Maja Præstegaard Nielsen opnåede heldigvis at få sit ønske indfriet, og fik for tre år siden sin lille søn.

For nylig blev hun så indstillet til en operation, hvor lægerne skulle fjerne de såkaldte ’chokoladecyster’, der havde hobet sig op i hendes bughule. Og hendes håb var, at hun kunne blive smertefri – helst for altid.

Omtalt som almindelige kvindeproblemer

Formålet med operationen er at fjerne den endometriose, der er vokset ved skedens væg og på den ene æggestok.

Under operationen på Aarhus Universitetshospital skal kirurg og ekspert i endometriose, Axel Forman, via kikkertkirurgi fjerne cysterne i Majas underliv.

- Mange kvinder oplever de her smerter som almindelige kvindeproblemer. Tidligere sagde man også, at den slags smerter var psykosomatiske – eller med andre ord, en psykisk ting, der stammede fra personlige problemer. I dag ved vi heldigvis, at det handler om, at de her kvinder har ondt, og når man har kronisk ondt, så tager nervesystemet ligesom skade. Det vil sige, der sendes smerteimpulser op til hjernen, selvom der ikke er noget oplagt, der er årsag til smerterne.

I videoen herunder kan du se, hvordan endometriose ser ud indefra bughulen:

Har det bedre i dag

En måned efter operationen, vender Peter Geisling og Sundhedsmagasinet tilbage til Maja Præstegaard Nielsen for at spørge, hvordan hun har det i dag:

- Jeg har menstruation én gang efter operationen, og jeg har ikke oplevet at have smerter i samme omgang, som dem jeg tidligere har haft. Så de smertestillende piller er sat bagerst i skabet. Det gør utroligt meget for mig, at jeg ikke hver måned skal ned og dykke i 14 dage, forklarer hun.

På billedet herunder kan du se den ene af de 'chokoladecyster' på størrelse med en valnød, som var årsag til smerterne, og som blev fjernet under operationen.

(© (c) DR)
Facebook
Twitter