Seks ud af ti danskere snupper hver dag en vitaminpille til maden, men for langt de fleste er den fuldstændig overflødig. Det viser en ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet.
- Størstedelen af danskerne har ikke brug for at tage et kosttilskud, da en sund og varieret kost samt soleksponering med omtanke er den bedste måde at få dækket behovet for langt de fleste vitaminer og mineraler, lyder det fra seniorforsker ved instituttet, Anja Biltoft-Jensen.
Mangler D-vitamin og jern
Der er dog to undtagelser. En stor del af os får nemlig for lidt D-vitamin og jern gennem kosten. D-vitamin gælder for de fleste af os, mens manglen på jern især gælder kvinder i den fødedygtige alder.
Men i forhold til D-vitamin er det bedre, at man regulerer det via kost og solen fremfor at tage en multivitaminpille, siger Anja Biltoft-Jensen.
- I modsætning til en varieret og sæsonbestemt kost har et tilskud altid det samme høje indhold af vitaminer og mineraler. Regelmæssige brugere af kosttilskud kan derfor ende med at overskride de øvre tolerable grænser gennem længere tid, siger Anja Biltoft-Jensen.
Man kan især få for meget zink, jern og A-vitamin via kosttilskud.
- •
De her bør tage kosttilskud:
- •
D-vitamin til spædbørn og småbørn.
- •
Jern til for tidligt fødte.
- •
D-vitamin til folk med mørk hud eller som går tildækket om sommeren.
- •
Calcium til børn, der har mælkeallergi.
- •
Multivitamin til småtspisende ældre.
- •
Folsyre, D-vitamin og jern til gravide og calcium til gravide, der ikke indtager mælkeprodukter.
- •
- •
Fødevarer, der indeholder D-vitamin:
- •
Fede fisk (fx laks, sild og makrel), torskerogn, torskelever og levertran.
- •
Fødevarer, der indeholder jern:
- •
Kød, indmad, leverpostej, fuldkornsprodukter, bælgfrugter og mørkegrønne grøntsager.