Medicin kan gøre din hud ekstra følsom over for sollys

Gigtmedicin, bumsecreme og svampemidler kan gøre din hud ekstra sart i den stærke sommersol.

(© Colourbox)

Du skal passe på solen om sommeren, og i den forbindelse skal du også være opmærksom på, hvilken medicin du kombinerer med din solbadning.

Mange typer helt almindelig medicin øger nemlig den skadelige stråling, som huden udsættes for, når du bevæger dig ud i sommersolen.

- Der sker simpelthen det, at medicinen passerer ud gennem huden via blodkarrene og forstærker den skadelige virkning af det ultraviolette lys, forklarer hudlæge Johan Poulsen i Aftenshowet.

Sammenhængen er utydelig

Ifølge Johan Poulsen fremgår sammenhængen mellem et medicinforbrug og en øget risiko for solskoldning ikke særlig tydeligt af de forskellige præparaters indlægssedler.

- Jeg har selv været lidt forbavset og forbløffet over, hvor lidt såkaldt lysudløst udslæt står beskrevet i indlægssedlerne, siger Johan Poulsen.

- Der står beskrevet, at man kan få hududslæt af at tage nogle af de forskellige præparater, men ikke hvilken form for hududslæt, så der skal man være ekstra opmærksom, siger han.

Pas på solen, og spørg din læge

Hvis du er medicineret og vil være sikker på at undgå ekstra hidsige solskoldninger, er løsningen naturligvis ikke at tømme dit pilleglas i skraldespanden.

- Du beskytter dig først og fremmest mod solen, for det er sollyset, der sætter reaktionen i gang. Så du søger skyggen, tager noget tøj på og bruger noget solcreme, siger Johan Poulsen.

- Og så bør du under alle omstændigheder kun stoppe med at tage medicin efter samråd med din læge, som også kan fortælle, om din medicin måske øger din huds lysfølsomhed, siger han.

Hudlægen i Aftenshowet

Johan Poulsen var i aftes gæst i Aftenshowet, hvor han fortalte om, hvilke præparater du skal være forsigtig med i solen. Få hans tips og gode råd i klippet nedenfor.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53c317046187a2048897e4e8

Interviewet starter efter 44 minutter og 18 sekunder.

Facebook
Twitter