Miljøstyrelsen: Vi mangler dokumentation for at forbyde triclosan

Miljøstyrelsen svarer på, hvorfor triclosan stadig er lovligt, selvom det mistænkes for at påvirke hovedstørrelsen hos drengebørn.

Triclosan er især kendt fra tandpasta. Ifølge Forbrugerrådets app Kemiluppen er Colgate Total dog den eneste tandpasta i Danmark, som stadig indeholder triclosan. Derfor er det et mysterium, hvorfor stoffet, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i kroppen på 83 procent kvinder i et nyt dansk studie. (Foto: Thomas Helsborg © dr)

Konserveringsmidlet triclosan bliver brugt i blandt andet tandpasta og deodoranter, selv om triclosan i årevis har været mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Nu har forskning fra Syddansk Universitet vist, at mødre med meget triclosan i kroppen fødte børn med mindre hoveder.

Men vil det ændre myndighedernes syn på triclosan? Det svarer Miljøstyrelsens funktionsleder Elisabeth Paludan på her:

Mit bedste råd er at gå efter produkter, der er svanemærket, for der har man taget hensyn, at der ikke må være stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende.

elisabeth paludan, miljøstyrelsen

Det nye studie viser, at 83 procent af kvinderne havde triclosan i kroppen. Vi har ellers hørt, at det er et stof, som er ved at blive udfaset. Hvad tænker I om det?

- For os er det også overraskende, at det kan findes i så mange kvinder. Fra nogle tidligere studier har vi set, at forbruget var faldende i forbrugerprodukter i hvert fald inden for kosmetik, og vi har også fået at vide fra branchen, at det gik den vej.

Hvilken konsekvens får det her studie så?

- Vi har selvfølgelig nærstuderet studiet og vil tage det med til vores kolleger fra de andre lande i EU. Derudover har vi sat en kortlægning i gang for at finde ud af, hvad det egentlig er for nogle produkter, som triclosan anvendes i. For er det meget mere anvendt, end vi oprindeligt havde troet, så er det selvfølgelig et andet billede, end vi tidligere har haft.

I fraråder selv triclosan på jeres egen hjemmeside. Hvorfor er det, at vi ikke bare kan fjerne varer på butikshylderne med triclosan?

Sundheds- magasinet

I Sundhedsmagasinet sætter læge Peter Qvortrup Geisling og journalist Nola Gaardmand fokus på vores sundhed.

Magasinet sendes på DR1 hver tirsdag klokken 21.55, og programmerne kan også ses på dr.dk/tv.

- Vi har kigget på triclosan i rigtig mange år. Og grunden til, at vi fraråder det, er, at man har en mistanke om, at det kan gøre bakterier resistente. Efterhånden er man så også begyndt at se på, om triclosan kan være et hormonforstyrrende stof. Inden for de seneste år er der gået studier i gang om hormonforstyrrende stoffer i EU, og vi har fået pålagt industrien at lave studier. Så der er en masse arbejde i gang, men vi mangler den endelige dokumentation for, at det er triclosan, der giver en hormonforstyrrende effekt. Vi ved det ikke.

Men nu viser studiet fra Odense, at kvinder med mest triclosan i kroppen føder drenge med mindre hovedomfang. Gør det ikke indtryk?

- Jo, det gør det helt bestemt. Men vores udfordring med sådan et studie er, at det er et såkaldt kohorte-studie. Altså man har en stor gruppe mennesker, som man måler på et hav af forskellige ting, og så putter man alle de data sammen. Og så laver man et udtræk, hvor man siger, at der måske er en sammenhæng. Så studiet kan kun sige noget om ”måske” eller ”muligvis”, og det er også det, som forskerne selv siger, at der er behov for yderligere undersøgelser for at få bekræftet sammenhængen.

Nu er der måske en del gravide kvinder og forbrugere, der tænker ’better safe than sorry’. Hvorfor kan man ikke gå frem efter et forsigtighedsprincip og så skride ind her og nu?

- Man er nødt til at være ret sikker, for når man forbyder et stof gennem lovgivningen, så flytter man forbruget over på nogle andre konserveringsmidler med andre stoffer. Det er svært helt at undgå konserveringsmidler. Og der skal vi så være ret sikre på, at de andre stoffer er bedre.

Hvordan kan man som forbruger guide sig selv uden om de her stoffer, mens vi går og venter på, at de måske bliver forbudt ved lov?

- Mit bedste råd er at gå efter produkter, der er svanemærket. Som forbruger behøver man ikke tænke så meget over, hvad alle mulige stoffer hedder. Man skal bare lede efter symbolet med svanemærket på sine produkter, for der har man taget det hensyn, at der ikke må være stoffer, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende.