Min mave vil ikke blive brun

Hører du også til dem, der undrer dig over, at maven er længere tid om at blive brun?

Maven er ofte ikke lige så trænet i at blive brun, som vores ryg er. (© Colourbox)

Er du lige kommet hjem fra 14 dage i solen på Kreta. Eller har du tilbragt endnu flere dage under den danske sol.

Og selvom du har overholdt anbefalingerne og smurt dig ind i solcreme på hele kroppen og har holdt dig ude af solen i middagsheden, så har du sikkert alligevel opnået en god kulør på kroppen.

Dog med en enkelt undtagelse: Maven!

Hvorfor er det, at maven så ofte er et hængeparti - for ofte er maveskindet ret meget blegere end resten af kroppen? Især i forhold til ryggen, der som regel bliver pæn og gylden meget hurtig.

Ryggen er trænet Men hvorfor? Lev Nu har forelagt overlæge og professor i hudsygdomme på Bispebjerg Hospital, Jørgen Serup, spørgsmålet, og hans forklaring lyder således:

- Det skyldes flere ting. Blandt andet at der er flere pigmentceller på ryggen end på maven. Og dels at huden på ryggen er blevet mere vænnet til sol end maveskindet og dermed "trænet" i at blive brun. Det er jo sådan, at kroppens mest udsatte steder også bliver mere vant til solen og dermed lettere bliver brun end maven, der ikke så ofte er i solen.

- Pigmentdannelsen er hudens værn, eller om man vil indre parasol, mod hudens skadelige stråler, der kan give hudcancer. På den led bliver bla. ryggen også bedre i stand til at tåle solen end de steder på kroppen, der som regel er mere i skygge, forklarer Jørgen Serup, og han fortsætter:

- Sollysets optagelse i huden er meget afhængig af om den rammer vinkelret eller under en spids vinkel, og effekten på huden kan også være afhængig af, om personen og dermed huden er i ro eller i bevægelse med skiftende indfaldsvinkel af lyset. Maven bevæger sig hele tiden som led i vejrtrækningen og mellemgulvsmusklens funktion. Så muligvis er problemets løsning at holde vejret under solbadning!

Måske skal man lige overveje sidstnævnte råd og så acceptere, at maven halter lidt bagefter, når det drejer sig om kulør.

Facebook
Twitter