Misbrugsekspert: Alkohol er et langt større problem end hash

Hvor farligt er hash?, spurgte en bruger. Læge og misbrugsekspert Henrik Rindom følger op på den debat, der har været omkring hashrygning på Lev Nu i kølvandet af netop det spørgsmål.

rindom
Vi har herhjemme en meget stor gruppe, der drikker, så det er sundhedsskadeligt – mens vi har rigtig mange mennesker, der prøver at ryge hash, men dropper det igen, fordi de ikke synes det er sjovt, forklarer misbrugsekspert Henrik Rindom. (© DR/Aftenshowet)

For nylig svarede læge Britta Weyer, der udover sit daglige arbejde også besvarer spørgsmål fra brugere på Lev Nu om krop og sygdomme, på et spørgsmål om hash:

- Hvor farligt er det egentlig at ryge hash? spurgte læseren.

Britta Weyer gav sin mening til kende, men efterfølgende mente mange læsere, at Britta Weyer i sit svar overdrev skadevirkningerne af at ryge hash.- Hash skader ikke din krop eller din hjerne. Hash giver ikke engang psykoser, lød en kommentar blandt andet.

Hash er ikke et feststof

Henrik Rindom er læge og Leder af Stofrådgivningen, Lænke-ambulatorierne i Danmark. Han har læst nogle af de mange kommentarer, der er kommet omkring rygning af hash til Lev Nu.

Han forklarer, at omkring 3,5 procent af de 16-44-årige har prøvet at ryge hash indenfor den seneste måned. Og omkring halvdelen af den danske befolkning har på et tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med hash – uden at blive misbrugere af den grund.

- Grunden til at så mange prøver det og hurtigt opgiver det igen, er, at hash ikke er noget feststof. At sidde til en fest og ryge sig skæv og stene, måske sidde og grine ad noget man ikke kan huske dagen efter, hvor sjovt er det?

- Unge, som ryger en joint til en fest og måske til en Grøn Koncert, og som i øvrigt passer sin skole og fungerer socialt, vil jeg ikke være bekymret for, mener han.

Jo, hash sløver hjernen

Men Henrik Rindom giver Britta Weyer ret i, at hash påvirker hjernen og evnen til at indlære nyt: - Når man er ung, så er hjernen gearet til at skulle indlære, og hvis man ryger hash, så bliver hjernen dårligere til at indlære, siger han.

- Også al den sociale adfærd vi skal lære som ung - det være sig håndtere konflikter, arbejde med genertheden, drømme om fremtiden og frem for alt det modsatte køn - bliver sat på standby.

Misbrugseksperten er derfor af den opfattelse, at man herhjemme i højere grad skulle drøfte en legalisering af hash, fordi han mener, at det er langt mere skadeligt for et samfund, at der er så mange, der drikker alt for meget alkohol i forhold til hvor skadeligt det er at ryge hash.

Kan give psykotiske symptomer

Henrik Rindom medgiver også, at hashrygning i nogle tilfælde kan give psykotiske symptomer: - Vi ved, at nogle unge ikke bryder sig om at ryge hash, fordi de får paranoia, når de er skæve, men symptomerne forsvinder, når hashen er ude af kroppen. Vi kan alle få psykotiske symptomer, hvis vi bare ryger nok.

- Men omvendt har hash også en antipsykotisk virkning, som kan hjælpe skizofrene, siger Henrik Rindom. Tyske forskere har nemlig fundet ud af, at hash indeholder stoffet cannabidiol, som har en antipsykotisk virkning.

Henrik Rindom er også af den opfattelse, at langt de fleste mennesker, der ryger hash dagligt eller flere gange om ugen, gør det som en slags selvmedicinering for at få det bedre eller i det mindste mindre dårligt.

Er mere bekymret for alkohol

Henrik Rindom mener til gengæld, at danskernes alkoholvaner er langt mere skadelige for samfundet end hashrygning. Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste opgørelse drikker 15 procent af de unge mænd mellem 17 og 20 år mere end 30 genstande om ugen.

- Vi skal diskutere de reelle forhold: Vi har herhjemme en meget stor gruppe, der drikker, så det er sundhedsskadeligt – mens vi har rigtig mange mennesker, der prøver at ryge hash, men dropper det igen, fordi de ikke synes, det er sjovt, siger Henrik Rindom.

Unge med dårlig trivsel

- Det er den lille gruppe af unge med dårlig trivsel, som ryger dagligt eller flere gange om ugen, vi skal fokusere på. Der er tale om traumatiserede unge, som lider af svigt, mangel på kærlighed, tilpasningsproblemer, fysiske og psykiske overgreb, ADHD, angst og for mange personlighedsforstyrrelser. De ved godt, det ikke er sundt, men det er, hvad vi tilbyder.

- Men lad mig endnu engang slå fast, at hashrygning dagligt eller flere gange om ugen ikke er sundt, og der er en regning, som skal betales. Vi får ikke noget gratis i det her liv.