Mit stofskifte er for lavt - kan det blive højere?

Symptomerne på for lavt stofskifte kommer snigende, og sygdommen rammer oftest kvinder.

(© Colourbox)

"Hvad er bedst at spise når stofskiftet er for lavt, og man godt vil tabe sig. Kan man spise, så stofskiftet bliver højere?"

Stofskiftet styres først og fremmest af hormoner, der dannes i skjoldbruskkirtlen, og kosten kan ikke for alvor rykke noget der.

Hvis du rent faktisk har for lavt stofskifte, skal der styr på det først. Derefter kan du begynde at arbejde for vægttab med de almindelige kostråd, ved at spare på især fedt og 'hurtige' kulhydrater og ikke mindst bevæger dig regelmæssigt.

Målet er, som for alle, der vil tabe sig, at forbrænde mere energi end man indtager.

Mange kvinder rammes

For lavt stofskifte opstår, når skjoldbruskkirtlen ikke danner hormoner nok. Det kan ske som følge af betændelse i kirtlen, ikke mindst en autoimmun type, hvor ens eget immunsystemet angriber kirtlens væv.

Er man tidligere blevet behandlet for forhøjet stofskifte, er der også en risiko for efterfølgende at få for lavt stofskifte. Sjældnere udgår sygdommen fra hjernens overordnede styring af hormonerne.

Risikoen for at rammes af for lavt stofskifte, eller, med det lægelige navn hypothyreose eller myxødem, er størst for kvinder og stiger betydeligt med alderen. En del gravide får også for lavt stofskifte, men det er oftest en forbigående form.

Træthed og øget vægt er symptomer

Typiske symptomer på for lavt stofskifte er træthed, måske øget søvnbehov, kuld-skærhed, muskel- og ledsmerter, vægtøgning, samtidig med at appetitten ofte er dårligere, væskeophobning, tørhed af hud, hår og negle, forstoppelse, hæshed samt dårlig hukommelse, nedtrykthed og en slags åndelig langsomhed, som kan forveksles med begyndende demens.

Fordi symptomerne er lidt vage og har det med at komme snigende, kan sygdommen let overses. Er man lidt oppe i årene, tilskrives sygdomstegnene måske alderen, og så gøres der ikke mere ved det.

Diagnosen stilles ved hjælp af blodprøver, hvor blandt andet mængden af skjold-bruskkirtelhormon måles.

Det kan behandles

Behandlingen består i det stofskiftehormon, man mangler, givet i pilleform. Den rette dosis skal indstilles individuelt og kontrolleres regelmæssigt fremover, men så vil de fleste også kunne leve godt med sygdommen.

Nogle mennesker kan ligge på kanten til for lavt stofskifte, uden rigtigt at have det. For dem er det vigtigt at få kontrolleret tallene med jævne mellemrum, så behandling kan sættes i gang, hvis de tipper den forkerte vej.

Da der er en tendens til, at man taber muskelmasse ved for lavt stofskifte, er det ofte fornuftigt at starte lidt blidt med motionen, og så gradvist øge intensiteten, når behandlingen er på plads.

Desuden kan det være en idé at spise lidt ekstra protein, fordi kroppen har brug for det til at genopbygge musklerne.

Facebook
Twitter