Når julesulet skal ud igen

Fed mad og alkohol er der nok af i juledagene. Og det giver særdeles ildelugtende prutter.

(© Colourbox)

Kender du følelsen: Du har spist så meget, at du får fornemmelsen af at være totalt udspilet og forstoppet, og måske har du oven i købet drukket for meget vin, øl eller snaps. Og så sidder man dér med kvalme og en mave på størrelse med en luftballon.

Så prutter man, og det er prutter af den ildelugtende slags.

Det er fordi, vi har for meget fed julemad, der når ufordøjet frem til tyktarmen, hvor der herefter udvikles gasarter. Og den slags dufter i hvert fald ikke som den eau de toilette, der gemte sig under juletræet. Tværtimod!

Alkohol kan faktisk hjælpe lidt

Hvad gør man så? Vi har spurgt mave-tarmekspert, Dennis Raahave:

- I julen har vi det med at overspise. Det vil sige, vi fylder maven op med mad og drikke, efter at vi faktisk er mætte. Det smager jo godt, og vi sidder hyggeligt sammen med dem, vi holder af. Men når vi spiser så meget, giver det os trykken eller smerter i maven, og det giver også kvalme. Når maden samtidig indeholder mere dyrisk (mættet) fedt som i julen, så tømmer mavesækken sig langsommere, så generne bliver mere udtalte.

- Her kommer alkoholen os dog til hjælp, uanset om det er øl, snaps eller vin. Den camouflerer symptomerne, så vi fortsat har det fint, selv om vi ikke burde have det! Men når alkoholen så letter senere hen, kommer symptomerne frem, nu med almen utilpashed (begyndende tømmermænd) og trang til at kaste op.

Alt i alt en sær cocktail, som står på i flere juledage - med både moralske og fysiske tømmermænd i tilgift.

Fedt i blodet

- Et fedtrigt måltid som en dansk julefrokost medfører nærmest små fedtperler i blodet, som ikke er uden risiko, hvis der i forvejen foreligger en åreforkalkning. Samtidig frigøres der en række tarm-hormoner, der blandt andet får galdeblæren til at tømme sig eller sætter tyktarmen i gang, så man kan få trang til afføring, forklarer Dennis Raahave og fortsætter:

- Det tager tid at fordøje fedt, og er der tale om en større fedtindtagelse vil noget nå ufordøjet frem til tyktarmen, hvor bakteriers virksomhed vil medføre udvikling af forskellige luftarter, og både afføring og flatus (prutter) bliver stærkt ildelugtende, som klart afslører, at man har "været ude i går". Når fedtet ikke er blevet ordentlig fordøjet takket være bugspytkirtlens enzymer, vil det også virke som et olie-holdigt afføringsmiddel. Det vil således gavne personer, der i forvejen har tendens til forstoppelse, men almindelige mennesker vil få løse, eller tynde afføringer. Øl i større mængder giver i sig selv tynde afføringer - så det samlede resultat vil være tynde afføringer.

Derfor kommer det nok heller ikke som nogen overraskelse for de fleste, at kroppen belastes efter flere dages julefest med fed mad og druk i mange sammenhænge.

Dennis Raahaves bedste råd mod ildelugtende julemave er: Skær ned på fedtet, spis meget grønt, drik vand - og gerne en lille smule alkohol. Og sørg så for at bevæge dig. Det kræver bevægelse at have en god tarmfunktion, forklarer han.