Næsten hver anden er blevet gramset på i byen

Både kvinder og mænd oplever uopfordret berøring. Det er et tegn på større ligestilling i nattelivet, siger ekspert.

Selv om mange mænd også har oplevet at blive taget på, er gramseri stadig primært et problem for kvinder, lyder det fra Everyday Sexism Project. (Foto: Andreas Beck © Scanpix)

Et klap i røven, en hånd på brysterne eller et kysseangreb er mere eller mindre standard, når unge går på bar, til koncert eller på festival.

Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR.

Her svarer 44 procent af de 18 til 34-årige kvinder og mænd, at de har oplevet at blive taget på uopfordret, når de var ude at feste.

Af de personer, der har oplevet at blive befølt, var 55 procent kvinder og 31 procent mænd. Undersøgelsen siger dog ikke noget om, hvilken køn de er blevet taget på af.

- Det er en vigtig pointe her, at kvinder også gør det. Det synes jeg er interessant, siger Marie Bruvik Heinskou, der er lektor i sociologi på Aalborg Universitet og i øjeblikket arbejder på et forskningsprojekt om seksuelle overgreb og voldtægter.

- Og at det ikke er alle mænd, der synes, det er lige interessant at blive rørt ved, tilføjer hun med henvisning til de 15 procent af mændene, der i rundspørgen har svaret, at de følte det krænkende at blive taget på uden selv at have opfordret til det.

Tegn på ligestilling

Resultaterne kommer egentlig ikke bag på Sune Qvotrup, der også er lektor i sociologi og forsker på Center for Maskulinitetsforskning på Aalborg Universitet.

- Det dominerende kvinderolle er under forandring. Der sker mange ting i både ungdomskulturen og populærkulturen, hvor kvinden også kan være den aktive og score. Så det overrasker mig ikke, at nogle kvinder også tager på mænd, siger han.

- Det er en form for ligestilling, der slår igennem. Jeg tror ikke, at man ville have fundet det samme, hvis man havde spurgt for 50 år siden.

SÅDAN TAGER VI PÅ HINANDEN

  • Kvinder oplever oftest at blive taget på numsen, rørt på lårene eller brysterne.

  • Mænd oplever oftest at blive taget på numsen, kønsdelene eller at blive kysset på munden.

Til trods for at mændene også fylder i statistikken, viser tallene, at det stadig oftest er kvinder, der oplever at blive taget på, og at de også oplever det oftere.

Næsten hver tredje af de kvinder, der er blevet gramset på, svarer, at det sker 'jævnligt' eller 'ofte', mens det kun gælder for hver tiende mand.

Og kvinder opfatter i højere grad end mændene episoderne som ubehagelige. Op mod halvdelen af kvinder beskrev deres oplevelse med en uopfordret berøring som krænkende eller provokerende, og 12 procent svarer, at de blev decideret bange.

Til sammenligning synes hver tredje mand, at det var sjovt eller svarer, at han efterfølgende følte sig attraktiv eller bare var ligeglad.

Kun fem procent af kvinderne var ligeglade, og tre procent synes, det var "sjovt" - begge dele har så få respondenter, at det falder under den statistiske usikkerhed.

Will boys be boys?

Derfor fastholder Maria Vicki Lindbaum fra Everyday Sexism Project, der arbejder på at samle og dokumentere kvinders oplevelser med sexisme, at det stadig skal behandles som et problem, der rammer kvinder.

- Det skal selvfølgelig tages seriøst, lige meget hvem der har været udsat for det, men der er en kønnet slagside. Kvinder er mere udsatte og føler sig også mere udsatte. Ikke bare på baren eller festivalen, men for eksempel også på vej hjem fra byen, siger Maria Vicki Lindbaum, der mener, det bunder i stereotype kønsroller, hvor manden skal nedlægge kvinden.

- Det resulterer ofte i grænseoverskridende adfærd, så den kultur skal man være kritisk overfor, siger hun.

Hun giver ikke meget for udsagn som 'boys will be boys' eller undskyldninger om, at man var for fuld.

- Det er en myte, der skal aflives, at mænd ikke kan styre sig. Og hvis det handler om alkohol, så må man lade være med at drikke så meget, at man ikke aner, hvad man udsætter andre for, siger hun.

På Everyday Sexism Project har de lige nu over 2.600 beretninger fra kvinder - og nogle få mænd - om sexistiske oplevelser. 250 af dem handler alene om gramseri i nattelivet, og derfor mener Maria Vicki Lindbaum, at der ikke kun er brug for en ændring af, hvordan vi opfører os over for hinanden, men også hvordan vi taler sammen, når de uopfordrede berøringer ender i en konflikt.

- Det sker ofte, at man bliver kaldt snerpe eller får at vide, at man ødelægger den gode stemning eller ikke kan tage en kompliment, siger Maria Vicki Lindbaum.

- Hvis har man oplevet noget grænseoverskridende, så var det grænseoverskridende, og så er den gode stemning jo allerede ødelagt for den, der har været udsat for det.