Nej - din sexsygdom er ikke pinlig

Denne uges Sundhedsmagasin sætter fokus på sexsygdomme. For mange synes, at det er flovt at lade sig teste for sygdomme som gonoré og klamydia.

- Husk, at klamydia bare er en bakterie, du er smittet med - ligesom hvis du har fået halsbetændelse. Nogenlunde sådan siger tv-læge Peter Qvortrup Geisling i denne uges Sundhedsmagasin, der handler om sexsygdomme.

For af en eller anden grund er det lige præcis de sygdomme, mange af os ikke ønsker at skilte med. Og det betyder, at de ofte bliver spredt meget mere end nødvendigt.

Og det er ikke bare i dag, vi kan synes, at det er pinligt med en kønssygdom - se bare i videoen i toppen af artiklen her, hvor den unge fyr bestemt ikke kan forstå, at han skulle have fået gonoré.

Og en ting er sikkert - sexsygdomme (det vil eksperterne gerne have, at vi kalder det - fremfor kønssygdomme) - er kommet for at blive.

I statistikken her kan du se udbredelsen af sexsygdomme gennem tiderne.

statistik

De mest almindelige sex-sygdomme:

  • Klamydia: Klamydia er en bakterie, der primært smitter til slimhinden på kønsdelene. Ofte er den uden symptomer, men symptomer kan være svie og udflåd hos både mænd og kvinder. Ubehandlet kan det føre til sterilitet.
  • Gonoré: Gonoré forårsages af en bakterie, der hedder Neisseria gonorrhoeae. Bakterien kan sidde i urinrøret, i skeden (på livmoderhalsen), i endetarmen eller i munden/svælget (på og i mandlerne). Gonoré er en sexsygdom, der er i stigning i Danmark. Giver ligesom klamydia ingen eller kun få milde symptomer. Kan give underlivsbetændelse hos kvinder og betændelse i bi-testiklerne hos mænd.
  • Herpes: Herpes er et virus, som giver blærer og sår på munden (forkølelsessår) og ved kønsdelene. Blærerne og sårene indeholder store mængder virus. Herpes er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark og udbredelsen synes at være tiltagende
  • Kondylomer (kønsvorter): Kønsvorter er små vorter, der sidder på kønsdelene. Det er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark. Kønsvorterne skyldes smitte med et virus, der kaldes Human Papilloma Virus (HPV).
  • Find mere information om sexsygdomme her

Sundhedsmagasinet sendes hver tirsdag kl. 21.55 og kan også ses på dr.dk/tv.