Nem motion: Dine skridt betyder mere end du tror!

Man sætter det ene ben foran det andet, og så bliver man ellers ved. Fra næste uge tæller 18.000 danskere deres skridt.

Alle skridt tæller - også dem du går, når du er på job. (© Getty Images)

Fra på mandag tæller 18.000 mennesker fordelt på virksomheder over hele landet deres skridt. Og det skal de gøre hver dag i tre uger med det mål at gå mere end de anbefalede 10.000 skridt om dagen.

Det er Dansk Firmaidræt, der står bag Tæl kridt-kampagnen, som handler om at få danskerne til at presse motion ind i en travl hverdag – og i sidste ende hædres det vindende firmahold, dem der har opfyldt betingelserne om at gå minimum 10.000 skridt i 11 ud af de 21 dage, i lodtrækningen om hovedpræmien på 50.000 kroner.

- Danskerne ved godt, at de skal have mere motion, men det kan være svært at finde motivationen til det. Når de er med i kampagnen, så er de nødt til at komme ud af døren for at få skridttælleren op på 10.000 skridt. Bagefter mærker de på egen krop, hvor godt det føles og har faktisk heldigvis svært ved at holde op igen bagefter, siger kampagneleder Stine Dragsbæk og føjer til:

- Vi ved fra vores evalueringer, at det er alle medarbejdere, der deltager - både dem, der normalt er til Ironman og den slags, og dem der ellers aldrig dyrker motion.

Og evalueringerne fra sidste års Tælskridt-kampagne viser, at en skridttæller har stor effekt: De deltagere, der var inaktive inden kampagnens start, øger deres aktivitetsniveau under og umiddelbart efter kampagnen – og de fastholder det øgede aktivitetsniveau – også, når man spørger dem fem måneder efter kampagnens afslutning.

Skridttæller slanker

I følge Sundhedsstyrelsen viser undersøgelser, at hvis fysisk inaktive får mere motion, så vil det ifølge kampagnen årligt medføre 3,1 millioner færre fraværsdage fra arbejdet.

For mange af os gælder det, at det kan være svært at få tid til at dyrke den vigtige motion i et travlt hverdags-skema. Og lige præcis dér kan dét at gå måske være et godt supplement til de fysiske aktiviteter.

Marina Aagaard, der svarer på spørgsmål om motion på Lev Nu, forklarer om betydningen af at gå mange skridt hver dag:

- Forskningen har vist, at skridttællere får folk til at bevæge sig mere. En undersøgelse i det internationale lægevidenskabelige magasin, JAMA, konkluderede følgende: Resultaterne tyder på, at brugen at et pedometer er forbundet med en signifikant stigning i fysisk aktivitet og signifikant fald i BMI, body mass index, og blodtryk. Og selvom undersøgelsen er fra 2007, så holder det nok stadig, forklarer hun.

Gang er også godt

Selvom det især er de hårde kraftanstrengelser, der har været i søgelyset i de senere år, så skal man ikke underkende sine skridt som motion:

- I forhold til DHL, Ironman, maraton osv, så giver gang ikke den samme konditionseffekt. Men selvom det kunne se sådan ud i medierne, så kan langt de fleste altså IKKE klare så hårde aktiviteter. Gang er derimod noget vi alle kan dyrke – også på jobbet – og daglig fysisk aktivitet, fx gang, rykker meget, hvis man vil holde sin vægt og i forhold til ens sundhed, forklarer Marina Aagaard, der er

Man kan nå at melde sig til kampagnen helt frem til på mandag den 14. september klokken 24.00.