Nik og Jay får 66-årige Kim Andersen til at glemme sin sygdom

Dans og musik stimulerer og frigør en række vigtige hormoner og dæmper symptomerne på Parkinsons.

Musik gør de fleste mennesker i godt humør, og derfor kan musik også bruges i behandlingen af en række sygdomme. Musik bruges blandt andet til at dæmpe smerte og angst.

Men musik kan også bruges til at dæmpe symptomer, som det er tilfældet for patienter med sygdommen Parkinsons. Derfor står Parkinsonforeningen bag en helt særlig dansetræning, der kombinerer nogle særlige dansetrin og musik.

66-årige Kim Andersen, der er pensioneret ingeniør, fik diagnosen Parkinson for fire år siden.

- Det var en voldsom oplevelse, jeg var jo ikke klar over, hvad Parkinson var, forklarer han til Sundhedsmagasinet på DR1.

Benene ville ikke følge med

I Danmark har ca. 7300 mennesker diagnosen. Symptomerne kan variere fra person til person, men fælles for alle patienter er rystelser, muskelstivhed, lammelser og langsomme bevægelser. I de sene stadier af sygdommen kan man have svært ved at bevæge sig og kan få brug for pleje

døgnet
rundt.

- Jeg oplevede det på den led, at musklerne i mine ben på et tidspunkt ikke mere ville, som jeg ville, og foden gav sig til at hænge, og så har jeg svært ved at overskue mange ting på en gang, forklarer Kim Andersen.

Livet efter diagnosen har været svær både for ham selv, men også for hans kone.

Men så kom dansen ind i parrets liv. Og så skete der pludselig noget helt nyt - når Kim Andersen danser, så kan han pludseligt bevæge sig frit og ubesværet:

Flere humør-hormoner

Anne G. Korsgaard er uddannet speciallæge i neurologi. Hun forklarer:

- Stoffet

dopamin
forsvinder gradvist hos Parkinson-patienter, men når man danser, så stimuleres netop det hormon. Men også
serotonin
, der er vores humør-hormon, stimuleres, det samme gælder oxytycin, som er det hormon, der også udskilles, når man ammer eller elsker, og samtidig aktiveres den del af hjernen, der har med motorikken at gøre ved musikkens rytmer.

Og disse faktorer er blandt andet baggrunden for, at Kim Andersen og de øvrige deltagere på Parkinson danseholdet kan bevæge sig hurtigere og mere frit.

Flere og hurtigere skridt

Amerikanske undersøgelser har tidligere undersøgt og fundet ud af, at musik til gangtræning af Parkinson patienter gør, at de går hele 25 procent hurtigere og tager både flere og længere skridt, når de har trænet i takt til musik over en længere periode.

- Det undrer mig, at vi ikke ser musik brugt endnu mere i behandling af Parkinson herhjemme, især når det jo er videnskabeligt bevist, at der er en

effekt
, siger Anne G. Korsgaard.

Trygfonden
har for nylig bevilget 3.7 millioner kroner til Parkinsonforeningen for at udbrede musik i behandlingen af parkinson-patienter til hele landet. Læs mere om Parkinson-dans her.

Facebook
Twitter