Nu er det sikkert: Cykelhjelmen virker

Tidligere kritik af cykelhjelme er ubegrundet, viser en ny gennemgang af forskningen.

Omkring 28 procent af alle cyklister bruger hjem, ifølge Rådet for Sikker Trafik. (© COLOURBOX)

Er ulykken ude på cyklen, kan en cykelhjelm nedbringe risikoen for en moderat eller svær hjerneskade med mellem 63 og 88 procent.

Det konkluderer en videnskabelig artikel i Ugeskrift for Læger, hvor en række forskere har foretaget en gennemgang af internationaler studier på området.

- Vi har konkluderet, at der er god videnskabelig evidens for, at cykelhjelmene har en fint beskyttende effekt, fortæller Axel Forsse, der er læge på Neurokirurgisk afdeling ved Odense Universitetshospital.

Hjelmen beskytter godt

Cykelhjelmen forebygger hjerneskade ved at absorbere en del af det stød, hovedet modtager, hvis det rammer asfalten eller en bil.

Kritikere har tidligere påpeget, at cykelhjelmen øger risikoen for den særlige type hjerneskade kaldet 'diffus aksonal skade’, og at brug af cykelhjelm kan gøre cyklister og andre trafikanter mindre forsigtige i trafikken.

Endelig er der rapporteret risici for kvælning, hvis børn leger med cykelhjelmen.

- Det er hypotetiske bekymringer, og det har vist sig i studier, at, hvis det overhovedet er en faktor, er det ikke noget, man kan bruge som et argument imod cykelhjelmen, forklarer læge Axel Forsse.

Han råder dog til, at man udelukkende bruger cykelhjelme i trafikken og altså ikke på legepladsen.

Ingen forskel på hjelme

I dag er der mange varianter af cykelhjelme på markedet. Som udgangspunkt er der ikke grund til at vælge en ’sporty’ model frem for eksempelvis en hverdagsmodel.

- Der er ikke et videnskabeligt grundlag for at skelne imellem de forskellige typer af hjelme, siger Axel Forsse.

-De fleste i handlen er CE-mærkede og testede efter europæisk standard.

Med tiden kan man dog sagtens udvikle hjelmen, så den måske bliver endnu bedre, lyder konklusionen i forskningsgennemgangen.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik i Danmark dør omkring 30 danskere hvert år som følge af cykelulykker. Ca. 500 kommer hvert år alvorligt til skade på cykel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk