Ny app guider dig uden om usunde kemikalier

Det er nu blevet nemmere at undgå allergifremkaldende stoffer, når du handler ind.

(Foto: gpointstudio © Scanpix Iris)

Det kan være svært at undgå produkter med usunde kemikalier. De fleste af os har nemlig rigtig svært ved at tyde de mange kemiske navne, der står på en varedeklaration.

En undersøgelse fra Videncenter for Allergi har tidligere vist, at næsten halvdelen af folk med allergi ikke kan forstå varedeklarationer og dermed undgå at købe produkter, som de ikke kan tåle.

Og derfor har Astma-Allergi Danmark udviklet en gratis app med navnet Kemilex, så man nu nemt kan tjekke om en vare indeholder allergifremkaldende kemikalier.

- Hvis du er allergisk og skal købe eksempelvis en shampoo, så kan du nu ude i butikkerne lynhurtigt få en liste over shampooer, som du godt kan tåle, og som du ikke kan tåle. Så det vil hjælpe forbrugerne med at træffe de rigtige valg, siger Ewa Daniél, der er toksikolog i Astma-Allergi Danmark.

Alle kan få allergi af kemikalier

Astma-Allergi Danmark har i fem år udviklet databasen Kemilex, der indeholder informationer om hundredvis af kemiske stoffer og produkter.

Det er denne database, som nu er lavet til en telefon-app, så man kan få hurtig og nem adgang til informationerne, mens man står i butikken og leder efter hudplejeprodukter, rengøringsmiddel og meget mere.

Også andre end allergikere kan have glæde af den nye app.

- Kontaktallergier er ikke arvelige. Det er noget, som alle kan få, hvis de udsætter deres krop for usunde kemikalier. Og når først man har udviklet allergien, så har man den resten af livet. Derfor kan alle have gavn af at læse om kemikalierne i deres produkter, siger Ewa Daniél.

Sikre varer er mærket med blå krans

Den nye app er indtil videre kun udkommet til iPhone, men der er også en version på vej til Android-telefoner.

Astma-Allergi Danmark håber i første omgang, at Kemilex vil hjælpe forbrugerne. Men på sigt er håbet også, at det vil få flere producenter til at udvikle produkter med lav allergi-risiko.

Hvis du er i tvivl om produkter indeholder allergifremkaldende stoffer, så kan du også altid gå efter produkter, der er godkendt af Astma-Allergi Danmark og mærket med en blå krans.