Ny forskning: For lavt D-vitamin kan føre til for tidlig død

Sug til dig af solens vitamin - mangel på D-vitamin øger risikoen for sygdomme og for tidlig død.

(Foto: Oleksandr aikidoki © Colourbox)

For første gang er det bevist, at for lidt D-vitamin kan føre til for tidlig død.

Forskere fra Herlev Hospital og Københavns Universitet har gennem en særlig gen-analyse af næsten 100.000 personer bevist, at for lavt niveau af D-vitamin faktisk øger dødeligheden med helt op til 30 procent.

- Det er vi helt sikre på, fordi det er folks gener, vi har undersøgt. Vi ser på folk, der har livslangt lavt niveau af vitamin D. Og det er fuldstændig uafhængigt af, om man ryger, hvad man spiser, og om man motionerer eller ej. Og det er det, der viser sig at være årsagen til, at man dør tidligt, specielt af kræftsygdomme, forklarer klinisk professor og overlæge Børge Nordestgaard, der er en af forskerne bag den nye viden til P1Morgen.

Vitamin D påvirker mange processer i kroppen

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi skal have mindst 50 nanomol D-vitamin i blodet pr. liter, og ifølge den nye forskning, har man allerede ved blot 30 nanomol pr. liter en øget dødelighed på 30 procent.

- D-vitamin er et meget vigtigt enzym. Det er solens vitamin, således at når vi får sol på huden, så dannes der D-vitamin. Og det påvirker rigtig mange proteiner og gener i kroppen, forklarer Børge Nordestgaard.

- Hvis man har lavt niveau af D-vitamin, så har man større risiko for hjertekarsygdomme, diabetes og visse kræftformer, og altså også for tidlig død. Så det er et meget vigtigt vitamin.

Gå ud i solen om sommeren

Som med så mange andre ting her i livet, så handler det om balance. Vi må ikke have for lidt D-vitamin i blodet, men vi må altså heller ikke have for meget, understreger Børge Nordestgaard:

- Man skal endelig ikke bare proppe sig med D-vitamin tilskud. For så kan man få forgiftningssymptomer, og det skal man ikke ønske sig.

- Derfor anbefaler jeg, at man får sit D-vitamin på den naturlige måde, altså ved at få solskin på sin hud i sommerhalvåret, hvor solen skinner. Gerne op til en halv time nogle gange om ugen. Og så spise mad med D-vitamin, specielt fede fisk som laks eller sild.

Du skal ikke drøne til lægen med det samme

Selv om det altså er vigtigt at have et velafbalanceret niveau af D-vitamin, så anbefaler Børge Nordestgaard ikke direkte, at hele Danmarks befolkning suser op til deres praktiserende læge i morgen og får målt deres D-vitamin niveau.

- Jeg synes, det er lidt meget at begynde at screene en hel befolkning for en given ting. Jeg synes egentlig hellere, at man selv skal være opmærksom på de livsstilsfaktorer, der giver en god D-vitamin balance. Altså får lidt sol i sommerhalvåret og spiser fødevarer med D-vitamin.

- Medmindre man er i en risiko-gruppe, fx har mørk hud, eller går tildækket med tøj og næsten aldrig ser solen. Så er det måske en god ide at få målt sit D-vitamin.

Facebook
Twitter