Ny pille hjælper mod svær allergi over for husstøvmider

De sværeste allergikere vil snart kunne blive vaccineret.

Atjuu! Tabletten er godt nyt for de tusindvis af danskere, der året rundt er svært plaget af allergi over for husstøvmider. (© COLOURBOX)

Tusindvis af danskere er året rundt plaget af symptomer på høfeber og astma, fordi de er allergiske over for husstøvmider.

De fleste kan klare sig fint med almindelig allergimedicin, der dæmper symptomerne, men det virker ikke altid for de hårdest ramte allergikere.

Den gruppe kommer der nu hjælp til i form af en ny vaccinetablet, som behandler årsagen til allergien, i stedet for blot at dæmpe generne som almindelig allergimedicin.

Tabletten hjælper immunsystemet

Vaccinetabletten er lavet af den danske medicinalfirma ALK, og medicinen er netop blevet godkendt i 11 europæiske lande.

Tabletten fungerer på den måde, at den indeholder de molekyler fra husstøvmider, som mange er allergiske overfor.

- Men i stedet for at man får en allergisk reaktion, når man bliver påvirket på den måde med de molekyler, så bliver immunsystemet gradvist vænnet til molekylerne, sådan så man bliver mindre og mindre allergisk, siger Henrik Jacobi, der er forsknings- og udviklingsdirektør i ALK.

Hver tiende allergiker kan have gavn af pillen

Han skønner, at omkring en ud af ti allergikere er så svært plaget af allergi, at almindelig medicin ikke virker, og det er denne lille gruppe, som nye vaccine er udviklet til.

- Det er de patienter, som vi har lavet studier i, og vi kan vise, at de patienter får det markant bedre. De får færre symptomer, og de behøver mindre symptomdæmpende medicin. De får bedre kontrol med deres sygdom, og de får også bedre livskvalitet, siger Henrik Jacobi.

For langt de fleste allergikere vil den nye tablet ikke være nødvendig.

- Der er rigtig mange med mild allergi, som klarer sig fint uden medicin eller med almindelig medicin som eksempelvis antihistaminer, og de skal selvfølgelig bare blive ved med at bruge det, siger Henrik Jacobi.

Den nye tablet vil være tilgængelig inden for det næste halve år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk