Ny tendens: Streamingtjenester gør yoga tilgængelig døgnet rundt

I USA er online yoga streamingtjenester blevet kæmpe store. Herhjemme er 'yoga to go' også blevet taget godt imod, fortæller to danske aktører.

Med yoga-streaming kan du få yogalæreren med hjem i din egen stue. (© Gettyimages)

Noget af det helt nye på yoga-fronten herhjemme er danske yoga online-tjenester, der er kommet på markedet i år.

- Det er meget interessant, at man på den led gør yoga tilgængelig i en travl hverdag, hvor man måske ikke altid har tid til at få trænet i et yogastudio, fortæller Stina Madelaire, der selv er yogalærer og tovholder på Copenhagen Yoga Festival, der finder sted i næste weekend på Ti-Øren på Amager.

Det er sjette gang, Stina Madelaire holder festival, og her kan man opleve og få en fornemmelse for, hvor mange yoga-strømninger, der findes i dag. Men det helt nye og hotte herhjemme er ifølge hende de nye online-tjenester.

Yoga hvor og når som helst

De to første af slagsen så dagens lys i begyndelsen af året.

- Vi var en gruppe yogalærere, der blev inspireret af udviklingen i blandt andet USA, England og Holland, hvor yogastreaming-tjenester er blevet et stort hit indenfor de senere år, forklarer Laila Tórsheim, der er en af de fire medstiftere af streamingtjenesten, Yogavivo.dk.

Laila Tórsheim er også yogalærer, og underviser primært i yoga for kvinder. Hun er blandt de undervisere, der tidligere har udgivet DVD´ere med øvelser, men har måtte erkende, at den form i dag er forældet.

I dag vil vi tilsyneladende også have yoga direkte på computeren eller på tablet eller smartphone, så vi bliver i stand til at dyrke yoga når som helst og hvor som helst.

- Siden vi kom på markedet, kan vi se, at vores tjeneste bliver brugt i stor stil, og at mange eksempelvis har brugt det meget her i sommerferien. Og det er jo netop tankegangen bag tjenesten, at du ikke behøver at tage til et yoga- eller fitness-studie for at blive undervist, forklarer Laila Tórsheim videre.

Også et billigere alternativ

Yogavivo.dk ønsker ikke at oplyse, hvor mange medlemmer, tjenesten indtil videre har fået, men Laila Tórsheim fortæller, at interessen er stigende.

Det samme fortæller Gro Anna Skovbjerg fra den anden nye danske streamingtjeneste, YogaStream.dk.

- Hvis man fx er en travl børnefamilie, så kan det være svært at finde tid til at få pakket tasken og komme af sted til yoga, og mange bor heller ikke tæt på et yoga- eller fitnesstudio. Grundideen bag YogaStream er netop at give alle danskere mulighed for at dyrke yoga af høj kvalitet, uanset hvor de bor i landet. Derudover er det et rigtig godt supplement til yogaundervisningen i studierne - fx til mennesker, der rejser meget.

YogaStream vil heller ikke oplyse medlemstal, men Gro Anna Skovbjerg fortæller, at man har mærket en stadig stigende interesse, siden tjenesten gik i luften den 25. januar.

- Jeg tror, det kommer mere og mere, efterhånden som folk finder ud af, at det lader sig gøre på den her led. For mange er det her jo også et billigt alternativ. I et specialiseret yogastudio kan et medlemskab koste op mod 400 kroner om måneden, og det er der mange, der ikke har råd til.

Til både begyndere og garvede

Hos begge tjenester finder man videoer til alle - både til dem, der allerede går til yoga og gerne vil have et supplement i hverdagen, men også til de, der er helt nye på området.

- Det er også en rigtig god måde at begynde på. Vi har tilbud, der er målrettet nybegynderen, der har lyst til at prøve kræfter med yoga, før de vover sig videre, og på den her led kan finde den yogastil og det studie, der passer bedst til en, forklarer Laila Tòrsheim, og hun supplerer:

- Men der er også tilbud for dem, der måske allerede går til yoga, og som godt kan lide at være på et hold og have kontakten til underviseren, men som også ønsker en daglige dosis yoga, hvor man lige bruger 10-15 minutter på at finde ro og ind til sig selv.

Flere mænd til yoga

Laila Tórsheim fortæller, at Yogavivo.dk også har tilbud til to store og nye målgrupper – den ene er til sportsfolk, både mænd og kvinder, der har brug for at have et redskab ved siden af deres sport, som kan give dem både mere smidighed og ro, og som kan være forebyggende i forhold til skader. Den anden gruppe er mænd.

- Flere og flere mænd dyrker yoga i dag. Da jeg selv begyndte at dyrke yoga i slutningen af 90´erne var der ikke mange mænd på holdene. Det er der i dag, og jeg oplever, at det ofte er travle forretningsmænd og virksomhedsejere, der er i dag søger det, yoga kan give dem, som deres sportsgren ikke kan.

- Der var nok engang, hvor mænd var mere skeptiske og syntes, at yoga var lidt noget sekterisk halløj, men i dag har de fundet ud af, at der intet mystisk er ved yoga. I dag er der også kommet mange mandlige yogalærere til, hvilket du også kan se blandt de undervisere vi har på Yogavivo.dk.

https://vimeo.com/177800834

Herover kan du se et eksempel på YogaSteams yoga-videoer.