Ny trend: Tab dig med to dages faste

Fast to dage om ugen, og spis hvad du vil fem dage om ugen. Det er tommelfingerreglerne i en ny trendy kur og livsstil.

(© Colourbox)

Kan du ikke sige nej til rødvin og sauce bearnaise, men vil samtidig gerne holde vægten? Så er den nye kur ”5:2-diæten” måske noget for dig. Måske.

Kuren blev populær igennem BBC-journalisten Michael J. Mosleys dokumentar ”Eat, Fast and Live Longer” (Spis, fast og lev længere) fra sidste år. Her eksperimenterede journalisten med at ”faste” ved at indtage ganske få kalorier på to af ugens dage (500 kalorier for kvinder, 600 kalorier for mænd), mens han spiste normalt resten af ugens fem dage.

Han fortæller i dokumentaren, at kuren bl.a. fik ham til at tabe 10 kg på ni uger og sænkede hans kolesteroltal. Journalisten har senere udgivet bogen ”The Fast Diet” på engelsk, der blev et hit på det engelske bogmarked. Bogen udkommer på dansk i morgen, den hedder "5:2"-kuren. Hovedpine og kort lunte

Aftenshowet har spurgt ernæringsterapeut Louise Bruun, der selv praktiserer 5:2-livsstilen og senere på året udgiver en bog om 5:2-diæten, hvad den har betydet for hende. Hun er glad for ændringen til 5:2-livsstilen, men dagene, hvor man ikke indtager særligt mange kalorier, har sine ulemper, f.eks. er der risiko for hovedpine, dårlig ånde, sløvhed og kort lunte.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det ikke påvirkede mig. Og hvis jeg havde haft min mand og mine børn med, så ville de helt sikkert også sige, at jeg er skidesur nogle gange, når jeg er på det, griner hun. Hun forklarer dog, at de negative bivirkninger fortager sig med tiden, efterhånden som man vænner sig til dem. - Det er værst de første gange, man gør det. Men så vænner man sig lidt til det. Og jeg går ud af huset og går en tur med hunden eller et eller andet, når jeg får det sådan, fortæller hun. Louise Bruun udnytter ikke selv muligheden for at drikke vin, spise smør og sovs på dagene, hvor man kan spise normalt, fordi hun også til dagligt er opmærksom på sin ernæring, men hun mener, at man i princippet godt kan spise det. Hvad siger lægen Læge Jerk Langer er ikke afvisende for, at kuren faktisk har sine fordele – især fordi det psykologisk er en fordel, at man kun skal forholde sig til korte perioder med få kalorier: - Princippet med, at man kun to af ugens syv dage skal tage sig selv i nakken og give afkald på noget, man formentlig godt kan lide at spise, det er der noget positivt i, for man kan jo altid sige, at i dag skal jeg spise meget lidt, men der er allerhøjest 24 timer til, at jeg må spise igen, forklarer han og fortsætter:

- Og det er jo nok der, at den store psykologiske fordel ligger, at der ikke er noget med, at man hver eneste dag skal give afkald på at spise. Det er kun to dage om ugen, og selv om vi kalder det at faste, så får man altså noget at spise. Han mener også, at metoden vil medføre et vægttab, fordi man på sigt skærer i kalorierne: - Kigger man på det kaloriemæssigt, altså tæller man hvor meget kommer der ind, der gør os tykke, jamen så skærer man jo virkelig ned på det to dage om ugen, så i det lange løb såfremt man overholder princippet og ikke overspiser de andre dage, så vil man tabe sig. Det er der ingen tvivl om, og man gør det på en rimelig menneskelig måde, forklarer lægen. Se mere om kuren i klippet øverst på siden. Før du går i gang med kuren anbefales du at tale med din praktiserende læge. Du bør ikke prøve kuren, hvis du f.eks. er kronisk syg eller gravid. 5:2-kuren er kun i begrænset grad blevet undersøgt videnskabeligt, og der er derfor stadig usikkerhed om effekten.