Nye mødesteder for mænd skal give dem et sundere liv

Lavtuddannede mænd halter langt efter alle andre, når det gælder levealder og sundhed.

Flere steder i landet vil mænd snart få en ny slags mødesteder, hvor de kan mødes med ligesindede og forhåbentlig få et bedre og sundere liv. (© COLOURBOX)

Lavtuddannede mænd spiser mere usundt, ryger mere, vejer mere og dør markant tidligere end alle andre danskere.

Men vi ved meget lidt om, hvad der kan få disse mænd til at leve sundere, fortæller Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

For at blive klogere har partierne bag sats-puljen, Sundhedsministeriet og Landdistriktspuljen netop givet tilsammen 10 millioner kroner til Forum for Mænds Sundhed.

Vil have fat i mænd uden arbejdsplads

Pengene vil blandt andet gå til at etablere nye mødesteder for mænd i Billund, Aarhus, Stevns, Aalborg og på Bornholm.

​Målet er at nå nogle af de ufaglærte mænd, som ikke har en fast arbejdsplads med et sundhedstilbud. Det kan være taxa- eller langturschauffører eller mænd uden arbejde eller på efterløn.

- Vi samarbejder med Dansk Metal, 3F, kommuner og boligsociale foreninger for at nå målgruppen og finde lokaler de rigtige steder. Mødestederne skal være et åbent og tolerant sted uden røg og alkohol – altså med de samme regler som på en arbejdsplads, og så er det ellers op til mændene selv at finde ud af, hvad de vil samles om, siger Svend Aage Madsen.

Idéen er hentet fra Irland

Han har besøgt den slags mande-mødesteder i Irland, som der har over 200, hvor mændene for eksempel reparerer cykler eller møbler eller arbejder med computer.

- En mand i Irland sagde til mig, at han ville være død for længst, hvis det ikke var for mændenes mødested, hvor han har et stærkt kammeratskab. Det er en stor del af den mentale sundhed, at der er nogen der venter på dig, siger Svend Aage Madsen.

Snakken om fysisk sundhed vil først blive introduceret på mødestederne senere på året, for denne gruppe mænd gider ikke beskæftige sig ret meget med fænomenet sundhed, siger Svend Aage Madsen:

- Alt hvad myndighederne laver af kampagner mod røg og overvægt preller af på de dårligst uddannede mænd. De identificerer sig slet ikke med mænd, der gennemfører en iron man eller er med i Vild med Dans. Næsten halvdelen af de ufaglærte mænd lever som singler, og vi ved, at enlige mænd motionerer mindre og spiser mere usundt og sjældent går til lægen, når de har ondt.

Mænd kan støtte hinanden på mødesteder

- Mænd laver ikke sig selv om på en studs, og det skal de heller ikke, men vi vil tilbyde mændene en snak med en læge eller et tjek af for eksempel deres lunger og så følge op med samtaler, hvis de har lyst. Vi håber, at mændene på mødestederne kan støtte hinanden til en sundere livsstil, siger Svend Aage Madsen.

I Irland åbner der et nyt mødested for mænd hver uge, og Australien har allerede over 600 af den type mødesteder.

DR sætter med tv-serien ”Rigtige Mænd” i de kommende uger fokus på, hvad der kan få mænd med ingen eller en kortere uddannelse til at ændre livsstil.