Nyt studie: Motion kan gøre diabetespatienter medicinfri

Patienter med type 2 diabetes kan smide medicinen, hvis de motionerer nok. Det viser et nyt dansk studie, som har fulgt op på DR-programmet U-turn i foråret.

Motion fem til seks gange om ugen og diabetesvenlig kost kan få type 2 diabetes-patienter til at smide medicinen, viser studiet. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Måske fulgte du med i tv-serien U-turn - et liv uden piller, hvor seks deltagere, der led af type 2 diabetes, gik i gang med omfattende livsstilsændringer? Efterfølgende fik alle seks forbedret deres sundhed markant.

Sideløbende kørte et stort forskningsprojekt, hvor 64 personer har fået hjælp til sundere livsstil, og det kan nu konkludere, at motion kan gøre diabetes-patienter medicinfri,. Det viser studiet ’U-TURN’ fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed. Studiet er netop blevet publiceret i The Journal of the American Medical Association.

Halvdelen (56 procent) af alle deltagerne i det danske type 2 diabetes-studie fik det så meget bedre under det et-årige forsøg med ændret livsstil, at de ikke længere havde behov for deres diabetesmedicin.

Bente Klarlund, som er læge og professor på Center for Aktiv Sundhed forklarer, at man nu skal til at tænke over behandlingen af type 2-patienter.

- Disse resultater udfordrer vores opfattelse af type 2 diabetes som en sygdom, man aldrig kan slippe af med. Og det udfordrer os i forhold til hvad der er den bedste måde at behandle patienterne på.

Træn næsten hver eneste dag

Deltagerne i studiet trænede fem til seks gange om ugen i mellem 45 og 60 minutter ad gangen i et helt år, samtidigt med, at de spiste diabetesvenlig kost.

I starten blev al træning gennemført med en fysisk træner, mens deltagerne blev coachet af Chris MacDonald fra DR-programmet ’U-TURN 2 – et liv uden piller’. Han også er med i forskningsgruppen omkring diabetes-studiet.

- Det glæder mig, at dette studie videnskabeligt har bevist det kæmpe potentiale, der er i livsstil. Noget jeg gennem mange år i mit arbejde har observeret. Tænk at patienter, som har kunnet se frem til livslang medicinsk behandling, blev medicinfri ved hjælp af motion og kost, siger han.

Reduktion af medicinen

Type 2 diabetes-patienter kan dog ikke bare stoppe med at tage deres medicin, forklarer Mathias Ried-Larsen, der er en af hovedforfatterne bag undersøgelsen og gruppeleder på Center for Aktiv Sundhed.

- Medicin er fortsat meget nødvendig i behandlingen af type 2 diabetes. I vores undersøgelse blev alle deltagere fulgt tæt, og medicinen blev kun reduceret, hvis deltagerne igennem længere tid viste, at de kunne bevare langtidsblodsukkeret på et acceptabelt niveau.

Det er uklart, om intensiv livsstilsbehandling skal være et reelt behandlingstilbud på linje med diabetes-medicin.

- Vores undersøgelse viser, at vi skal sætte mere fokus på vigtigheden af livsstil i klinisk diabetesbehandlingen. Vi mangler stadig at kigge på langtidseffekterne, før vi kan tilbyde livsstil i stedet for medicin, siger Mathias Ried-Larsen.

Diabetes

  • Ifølge Diabetesforeningen har 290.000 danskere type 2 diabetes. Og derudover har 750.000 forstadier til type 2 diabetes.

  • Statens institut for Folkesundhed estimerer at antallet af patienter med type 2 diabetes vil være fordoblet i 2030.

  • Diabetes koster (type 1 og type 2) det danske samfund 86 millioner kr. om dagen, ifølge Diabetesforeningen.