Organer for livet: 19-årige Cecilia lå på hospice - nu cykler og danser hun

Cecilia Petersen havde fået en dødsdom af lægerne, men pludselig kom der et par lunger, som matchede.

- Hej, juhu!

19-årige Cecilia Petersen tramper i pedalerne, inden hun stopper cyklen. Hun smiler stort og kan ikke skjule sin begejstring.

En cykeltur, som for de fleste andre mennesker er hverdag og helt normalt, er nemlig langt fra en selvfølge for Cecilia.

For under et år siden var hun så syg, at hun lå på børnehospice.

- Jeg havde lidt fået en dødsdom. Lægerne sagde, at der ikke var mere, de kunne gøre for mig. Der var ikke noget håb for mig. Jeg var ekstremt bange, fortæller Cecilia.

- Jeg føler, jeg er i ingenmandsland

Cecilia har haft nedsat lungefunktion, siden hun var 11 år. Lægerne kan ikke sige hvorfor. Men i efteråret 2016 fik hun en infektion, der gjorde, at hun ophobede for meget CO2.

(© DR)

Lungerne blev så dårlige, at hun kom på venteliste til et par nye. Hun blev dermed en af de knap 500 danskere, som hvert år står på venteliste til et nyt organ.

Men Cecilia tabte sig, og hun blev pillet af ventelisten igen, fordi lægerne vurderede, at hun var for syg til at kunne klare en operation.

- Der er mange ting, jeg skal nå. For det første skal jeg færdiggøre min HF. Så skal jeg på studentertur og have det pissesjovt. Og løbe og skrige og danse. Og så skal jeg ud at rejse, sagde Cecilia, da tv-vært Ibi Makienok mødte hende i hospitalssengen på Sjællands Universitetshospital i programmet ’Organer for livet?’.

- Jeg føler, jeg er ingenmandsland. Der er ikke nogen, der kan redde mig, føler jeg.

- Der er nye lunger til dig nu

Cecilie kom senere på hospice for børn, hvor hun lå i halvanden måned. Hun var klar til at dø, husker hun. Havde indstillet sig på, at hun ikke var den heldige; at der ikke kom nye lunger til hende.

En aften holdt hendes lunger op med at virke. Hun blev kørt til Rigshospitalet og lagt i en såkaldt hjerte-lunge-maskine, som gjorde det, hendes egne lunger ikke længere kunne. Hun kæmpede for sit liv.

Hendes eneste redning var et par nye lunger, og derfor blev hun nu sat på akutlisten med organer ikke bare fra Danmark, men hele norden.

Efter otte dage i hjerte-lunge-maskinen kom der en sygeplejerske med en telefon i hånden. Der var et match.

”Der er nye lunger til dig nu”, lød beskeden, og i samme sekund udspillede der sig en jubelscene sjældent set lignende på den lille hospitalsstue, hvor flere sygeplejersker havde samlet sig.

- Vi begynder alle sammen at juble og skrige og danse. Jeg tuder bare. Jeg er så glad, fortæller Cecilia med en lettelse i stemmen, der ikke er til at tage fejl af.

(© DR)

En følelse af et helt nyt liv

Cecilia fik en lungetransplantation og kunne nærmest trække vejret helt normalt, da hun slog øjnene op efter operationen.

- Det er virkelig en følelse af et helt nyt liv, man vågner op til, siger hun.

Siden transplantationen er Cecilia flyttet hjemmefra og bor i dag sammen med sin kæreste. Hun fortæller, at hun har været ude at danse. Hele natten. Ganske som hun drømte om, da hun sidste år lå dødssyg i hospitalssengen med slanger i næsen.

Organer for livet?

  • 78 procent af danskerne har ikke taget stilling til organdonation og har derfor hverken registreret sig med et nej eller ja i donorregistret, viser de seneste tal fra Donorregistret.

  • I DR1-programmet ’Organer for livet?’ tager tv-vært Ibi Makienok sammen med læge Charlotte Bøving ud for at få danskerne i tale og forsøge at finde ud af, hvorfor så få af os har taget stilling til organdonation.

  • Første afsnit af 'Organer for livet?' kan ses her på DR TV.

  • Du kan tage stilling til organdonation her.