Overgangsalder er tabu: Vi gider ikke snakke om sved og hedeture

Hanne Pedersen er en af de kvinder, der er stærkt generet af overgangsalderen. Men det er generelt ikke noget, man taler om.

For bare et år siden havde Hanne Pedersen ikke haft kræfter til at medvirke i et radiointerview på grund af hedeture og dårligt humør. (Foto: © Freja Sørine Adler Berg, DR Nyheder)

Det yngste barn var kun lige flyttet hjemmefra, da Hanne Pedersen for seks år siden gik i overgangsalderen.

Hun har altid haft et lyst sind, men de hormonelle ændringer medførte en tristhed, der gennemsyrede hendes hverdag.

- Selvom jeg bare var herhjemme, gad jeg ikke lave noget. Jeg gad ikke lave mad, jeg gad ikke gøre rent. Jeg var glad for børnene og børnebørnene og arbejdet, men alligevel var jeg ked af det, fortæller hun i en feature på P1.

Den glædesløse sindstilstand blev kun værre af de mange hede- og svedeture, der skyllede ind over Hanne hver time:

- Når jeg tænker tilbage, var der kun fem minutter om ugen, hvor jeg havde det godt, og hvor jeg kunne kende mig selv. Da de fem minutter var gået, startede en ny hedetur, hvor jeg blev ildrød over hele kroppen.

Sveden pibler frem

58-årige Hanne Pedersen er efter arbejde taget ud på havet med sin kajak for at nyde den saliggørende ro, noget hun ikke havde mulighed for, da børnene boede hjemme.

Ude på havet lægger Hanne pludselig pagajen fra sig.

Hanne Pedersen bor sammen med sin mand i den nordsjællandske by Espergærde. Hun har tre voksne børn og arbejder som sygeplejer. (Foto: © Freja Sørine Adler Berg, DR Nyheder)

- Nu kommer den, siger hun, og sveden begynder nærmest øjeblikkeligt at pible frem på hendes pande. Men hedeturen er heldigvis hurtigt overstået.

- For et par år siden kunne jeg mærke, at puha, nu tror jeg alligevel, at jeg klarer det. Det generer mig selvfølgelig stadig, når jeg er på arbejde. Men jeg bliver ikke længere lige så utilpas. Dette forår kunne jeg for første gang i seks år mærke glæden ved solen, min have og cykelturen til arbejde.

Store forskelle på generne

Hanne tilhører den tredjedel af kvinder i overgangsalderen, der oplever mange symptomer og ønsker behandling i forbindelse med overgangsalderen. En tredjedel mærker ikke noget som helst – ud over at menstruationen stopper – og endnu en tredjedel mærker moderate symptomer.

Ifølge Lotte Hvas, der er læge og har forsket i kvinders overgangsalder, betyder denne forskel, at overgangsalderen ikke er noget, man taler om:

- For de kvinder, der stort set ikke mærker noget som helst, bliver det uinteressant at tale om, og de kvinder, der har det besværligt, kan ikke forstå, hvorfor andre ikke vil snakke om det.

Desuden mener Lotte Hvas, at overgangalderen ikke harmonerer med nutidens kropsideal.

- Det er umoderne, at man pludselig går og føler sin krop. At man pludselig sveder og skal åbne vinduet, eller hvis man midt i en forhandling pludselig får skjolder under armene og sved på panden.

Hormoner eller ej

Indtil begyndelsen af 00’erne blev overgangsalderen opfattet som en mangeltilstand i kroppen, som måtte bekæmpes med hormoner. Men i 2002 viste en amerikansk undersøgelse, at hormoner kan øge risikoen for brystkræft.

- Kvinderne vendte på en tallerken, lægerne vendte på en tallerken, det var nok en af de større gennembrud inden for den medicinske verden, som jeg selv har oplevet, fortæller Lotte Hvas.

Hun mener dog ikke, at man helt skal lade være med at tage hormoner i dag, hvor man kan behandles med hormoner lokalt.

- En kvinde, som for eksempel ikke har haft sex i mange år efter sin overgangsalder, eller som bare hare tørre slimhinder, kan man hjælpe med at komme i gang igen med en lokalbehandling.

Sex kræver lidt mere tid og åbenhed

Selv om Hanne Pedersen overvejede at tage hormoner, da hedeturene var værst, vil hun helst undgå det.

- Det er et biologisk liv, og der skal ikke laves indgreb, som ikke er nødvendige, siger Hanne. Og de tørre slimhinder har hun og hendes mand fundet en anden løsning på:

- Vi bruger lidt mere tid sammen inden, så vi er klar til at gå i gang med at være sammen. Og så er det faktisk ikke noget problem for mig. Heldigvis har vi huset for os selv, og så kan vi bruge den tid, vi har behov for. Men det kræver jo, at man er lidt åben om at være sammen, og at man ikke bliver frastødt af hinanden på grund af en hedetur.

De usynlige kvinder

Forfatter Hanne Richardt Beck, der selv er i overgangsalderen, kan ikke få øje på de midaldrende kvinder medierne. Og det kan have konsekvenser:

- Når man selv er i en fase, hvor man føler sig skrøbelig, har man ekstra meget brug for at blive bekræftet. Derfor er det vigtigt, at den midaldrende kvinde findes i litteraturen og andre steder, så der ikke lige pludselig kommer et dyk, i forhold til hvor ofte hun bliver repræsenteret – bare fordi hun ikke har menstruation mere.

Hanne Richardt Beck har selv skrevet en roman om fire midaldrende kvinder, der udkom i foråret på Gyldendal.

Det handler om frugtbarhed

Vores kultur er generelt ungdomsfikseret, mener Hanne Richardt Beck.

Men fraværet af den midaldrende kvinde skyldes en dybereliggende mekanisme, der handler om, at de ikke længere er frugtbare, tror hun.

For midaldrende mænd er der masser af.

- Jeg tror, at midaldrende mænd på et evolutionsbiologisk plan forekommer at være attraktive på en anden måde end midaldrende kvinder, fordi de bliver ved med at være frugtbare. De kan jo få kuld nummer to.