På fredag skal du til lægen, Hr. Hansen!

Mænd vil gerne have konkrete tilbud, når det drejer sig om deres helbred.

(© Colourbox)

Mænd har det skidt med at blive syge. De taler ikke gerne om deres sygdomme, og de kan slet ikke overskue at skulle bestille tid hos lægen eller bruge arbejdstiden på at gå til lægen.

Det er ikke så godt, for mænd har en markant højere dødelighed af de fleste sygdomme. De lever i kortere tid end kvinder og især de ufaglærte og enlige mænd har det rigtig svært, for de bor især i landdistrikter, hvor der kan være langt mellem sundhedstilbuddene.

Så gode råd er dyre, hvordan får man en mand til til at tage bedre vare på sit helbred?

Hurtigt ind og ud

Det gør man ifølge chefpsykolog Svend Aage Madsen ved at gå direkte til sagen og fx beordre manden til helbredstjek i arbejdstiden, for så er der ikke så meget at diskutere:

- Mænd skal møde sundhedsvæsnet på en ny måde. Mænd vil for eksempel gerne have sundhedstilbud på deres arbejde, og de vil gerne have hurtige tilbud. Hurtigt ind – hurtigt ud! For de synes, det er forfærdeligt at skulle bestille tid hos lægen og mener heller ikke, at man kan bruge sin arbejdstid til fx helbredstjek, forklarer Svend Aage Madsen til Sundhed på P1.

Mænd orker ikke tale sygdom

Svend Aage Madsen er aktuel med bogen, Mænds Sundhed og Sygdomme, hvori han blandt andet giver bud på, hvorfor mænds gennemsnits levetid er fire-fem år kortere end kvinders.

Det sker ifølge Svend Aage Madsen, blandt andet fordi mænd ikke gerne går til lægen, for de bryder sig generelt ikke om at tale om sygdom og sundhed. Mens kvinder kommer af sted til lægen, allerede når de fornemmer, at noget ikke er helt som det plejer:

- Mænd har en større forekomst af langt de fleste sygdomme, det handler måske om biologi – men i hvert fald også om livsstil. Og de har en større dødelighed, og det handler om, at de ikke søger læge – men omvendt kan man sige, så har sundhedsvæsnet ikke opdaget manden og hans særlige behov.

- Og eftersom han betaler halvdelen af gildet i sundhedsvæsnet, så burde der også være tilbud, der i højere grad er rettet mod mænd. Eksempelvis sundhedstilbud som en del af arbejdet hvor de automatisk bliver indkaldt, for så kommer de!

Forskel på kommunikation

Hvad er det for særlige behov mænd har?

- Mænd vil gerne have, at sundhedspersonalet skal kommunikere med dem på deres egne betingelser. Og set i lyset af at om få år er 65 procent af de praktiserende læger kvinder, så er det jo vigtigt, at man allerede i uddannelsen af sundhedspersonalet lærer, at der er forskel på, hvordan man kommunikerer til mænd og kvinder.

Ifølge Svend Aage Madsen handler det blandt andet om, at mænd gerne vil have, at lægen taler konkret, og at det ikke skal være hverken belærende eller moraliserende.

I morgen holder Forum for Mænds Sundhed en åbningskonference som optakt til Mænds Sundhedsuge i næste uge.