PCO: Den skjulte kvindesygdom, der gør det svært at blive gravid

Opfarende, dovne og overvægtige har været nogle af de prædikater kvinder gennem tiderne har fået hæftet på sig, mens de i virkeligheden led af hormonforstyrrelsen, PCO. I dag ved vi heldigvis bedre.

PCO er en lidelse, der hænger sammen med både vores gener og livsstil. Når den bryder ud, kan den give ekstra trang til sød og fed mad og gøre det svært at blive gravid. (© ColourBox)

Lidelsen PCO har formentlig altid eksisteret, men gennem tiderne har mange kvinder formentlig aldrig anet, at de led af symptomer, der tilsammen i dag kaldes for en hormonal lidelse eller et syndrom.

Til gengæld har mange af disse kvinder måske på et tidspunkt i deres liv fået at vide, at de var overvægtige, dovne eller humørsvingende – og at de i øvrigt skulle tage sig sammen og få tabt sig. De har formentlig også haft svært ved at blive gravide.

- Kvinderne har ofte en stor skyldfølelse, når de kommer til lægen. De føler, det er deres egen skyld, og at det handler om, at de ikke er i stand til at tabe sig, forklarer professor Svend Lindenberg, der er ekspert i sygdommen PCO og medstifter af Copenhagen Fertility Center.

  • PCO står for polycystiske ovarier og er en tilstand med flere ægblærer end normalt i æggestokkene. De små blærer er mellem to og ni millimeter og bliver aldrig til brugbare æg.

  • PCOS står for polycystisk ovarie syndrom.

  • Ofte har kvinder med polycitiske æggestokke et eller flere ledsagede symptomer. Hvis det er tilfældet kaldes det for et syndrom.

  • Symptomerne kan være: Hormonforstyrrelser, som ofte medfører sparsomme menstruationer og kan gøre det vanskeligt at opnå graviditet. Kroppen danner for mange mandlige kønshormoner, og det kan vise sig ved unormal hårvækst på krop og ansigt.

  • To ud af tre kvinder med PCOS er overvægtige.

  • Der er sammenhæng mellem PCO, overvægt, ufrivillig barnløshed og livsstilssygdomme som diabetes 2 og hjerte-karsygdomme.

Kilde: Sundhed.dk og PCO Foreningen

Bliver ikke gravide

Svend Lindenberg har været professor på Herlev Hospitals Fertilitetsklinik i en årrække, og her har han gennem årene mødt mange kvinder med PCO. Typisk opdages lidelsen først, når kvinderne dukker op på hospitalet med et ønske om fertilitetsbehandling, fordi de har svært ved at blive gravide.

- Man har i mange år behandlet kvinderne helt forkert, fordi man troede, at det her var en tilstand, der opstod i æggestokkene på grund af alle de her mange små blærer – men i virkeligheden er de små blærer en konsekvens af arv og en forkert livsstil.

- Kvinderne bliver lettede, når de får frataget den her skyldfølelse og får at vide, at vi har en knap, vi kan regulere på – nemlig deres livsstil. De skal have omlagt deres kost og livsstil, så de taber sig og kan blive raske, forklarer Svend Lindenberg, der mener, at det er forkert at fertilitetsbehandle kvinder med PCO – de skal i langt højere grad behandles for denne lidelse først, for derefter er chancen for, at de bliver gravide af sig selv, langt større.

Trang til søde sager

I dag har Svend Lindenberg omkring 20 nye PCO-patienter i sin klinik hver eneste uge året rundt, og han skønner, at 15 procent af kvinder i den fødedygtige lider af PCO eller PCOS.

-Jeg har ofte hørt disse kvinder sige, at de ikke kan forstå det, for de synes, de spiser som fugle. Tidligere vidste man det ikke, men forskningen i dag har vist, at de her kvinder faktisk har svært ved at regulere deres insulinniveau, så 1000 kalorier virker som 2000 kalorier på dem.

- Og mange af dem havner i en slags sukkerfælde, hvor den søde og fede mad skaber en afhængighed, der igen skaber en nærmest inflammatorisk tilstand i tarmen.

Forklaringer på lidelsen har gennem årene været mange og komplekse.

- Men ganske ny dansk forskning på området kæder også PCO sammen med tarmbakterier i tarmen. Kvinderne har måske en ganske særlig bakterieflora i tarmen, som de har fået i barndommen fra deres egen mor, og som derfor ligger latent i dem. Men den behøver aldrig at bryde ud, hvis man sørge for at holder sig slank, forklarer Svend Lindenberg.

Behandling af PCO og PCOS

Men hvordan behandler man så PCO og PCOS med den viden, vi har i dag?

- Her har dansk forskning været førende, og vi har i dag meget effektive støtte medicin til de livsstilsændringer, der er nødvendige. Der findes forskellige typer af medicin med stoffer, der kan anvendes efter nøje analyse af den enkelte kvinde med PCO og hendes behov, fortæller Svend Lindenberg, der forklarer videre, at det er vigtigt at analysere den enkeltes situation.

- Det gør man med vægtmåling, fedtdepot-målinger, blodprøver og grundige interviews. På denne baggrund kan man bestemme deres hormonærdier, deres insulin resistens og deres generelle helbred. Det er vigtigt for at sammensætte den rigtige behandling, som ofte kan bestå af flere ting:

  • Diæt ændring

  • Motion

  • Medicinsk behandling af insulin resistens

  • Ændringer af tarmens bakterier

Kost og motion på menuen

Først og fremmest er et vægttab nødvendigt, fordi det bidrager til at normalisere menstruationen, så ægløsningen kan blive normal.

Derfor vil kvinderne i de fleste tilfælde blive sat på en diæt, og man anbefales at følge en kost- og motionsplan, der ligner den man anbefaler patienter med type-2 diabetes.

Ifølge professor Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalets Institut for Klinisk Medicin, ses PCO eller PCOS i højere grad i familier med type 2 diabetes.

- Der er ingen tvivl om, at der er en genetisk faktor. Der er formentlig også en livsstilsfaktor, selvom vi samtidig ser, at slanke kvinder med en sund livsstil også kan have PCO eller PCOS, forklarer Bente Klarlund Pedersen.

- Vi ved, at fysisk træning har en effekt på behandlingen af PCO og PCOS. Et såkaldt systematisk review fra 2010 inkluderer i alt otte artikler om en række studier, der har påvist, at moderat fysisk træning gennem en periode på 12-24 uger har en positiv effekt på ovulation (ægløsning), insulinresistens og vægttab, forklarer Bente Klarlund Pedersen og supplerer, at det netop er faktorer, der betegnes som ledsagesymptomer til PCOS.

- Og da personer med PCOS antages at have betydeligt øget risiko for at udvikle type 2-diabetes og hjerte-kar lidelser, bør de også af den grund opfordres til at være fysisk aktive ud over de generelle anbefalinger om fysisk træning i hverdagen.