Peter har KOL og hiver altid efter vejret: Jeg drømmer om nye lunger

50-årige Peter Borre har lungesygdommen KOL og har en lungekapacitet på kun 15 procent. Det gør selv de mindste gøremål nærmest uoverstigelige.

50-årige Peter Borre fra Århus er en af de 300.000 danskere, der lider af lungesygdommen KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom).

Det er 20 år siden, at han fik konstateret sygdommen:

- Når man har KOL, bliver man meget træt. Det er som at skulle dyrke styrketræning hver dag, fortæller Peter Borre til Sundhedsmagasinet. I videoen ovenfor kan du se, hvor svært det er for ham bare at komme ind i sin bil.

Peter Borre var 30 år, da han fik diagnosen, og årsagen skal formentlig findes i et defekt immunforsvar, en række voldsomme lungebetændelser og rygning.

- Jeg vidste ikke noget om ’rygerlunger’, som man kaldte det dengang. Det var bare et ord, siger han.

- Men jeg tænker tit på, hvor jeg havde været, hvis ikke jeg var blevet syg. Dengang skulle jeg ud og gøre karriere, i dag skal jeg hver dag undgå at blive mere syg

Peter Borre har i dag en lungekapacitet på kun 15 procent. Det vil sige, at han ofte nødt til at bruge et iltapparat for at få luft. Og selvom han har familie og et stort netværk, så er det vigtigt for ham at holde sig i gang hver dag.

- Jeg har sat mig det mål, at jeg skal møde mennesker hver dag. Det kan så godt være, at det nogle gange kun er en tur ned til drive in bageren. Men bare der er et andet menneske på den anden side, så har jeg været i kontakt med et menneske den dag.

Det er mit vilkår

At komme ud at klare almindelige daglige gøremål som eksempelvis at handle i det lokale storcenter er nærmest uoverskueligt for Peter Borre.

- Sygdommen fylder stort set hele mit liv. Den er der jo hele tiden. Jeg tænker ikke på den som KOL, det er jo blevet hverdag. Det er jo mit vilkår, at jeg har det, som jeg har det.

Han drømmer om en dag at kunne blive lungetransplanteret, men har fået at vide, at på grund af hans dårlige immunforsvar, så egner han sig ikke til det.

På trods af den dom, siger han:

- Jeg drømmer stadig om et sæt nye lunger. Jeg spurgte for ti år siden og for et halvt år siden, og jeg spørger om ti år igen. Men så er det ikke sikkert, jeg er her længere, men jeg kæmper hver eneste dag for, at det skal lykkes.

Der kan være flere årsager

85 procent af alle tilfælde af sygdommen skyldes rygning. Men sygdommen kan også skyldes arbejdsmiljø, hvis man eksempelvis har arbejdet i et miljø med meget støv, dampe eller gasser. Men man kan også være arveligt disponeret.

- Vores undersøgelser viser, at mange af dem, der får konstateret KOL som 60-årige, faktisk allerede som 20-årige havde nedsat lungefunktion, forklarer overlæge og professor på Hvidovre Hospital, Peter Lange.

- Det kan skyldes overset astma. Men en anden årsag kan også være, at man er født for tidligt, og lungerne derfor ikke har udviklet sig ordentligt, eller at man har været udsat for infektioner i barndommen.

Symptomer på sygdommen

Hvis du har haft en eller flere af de her symptomer i mere end to måneder, er det vigtigt at søge læge. Kilde: Sundhedsmagasinet (© (c) DR)

Sygdommen kan bremses

Når lægen undersøger ens lungefunktion, så sker det ved, at man puster i et apparat, der viser, hvor stor ens lungekapacitet er.

Ved mistanke om KOL er det vigtigt at få undersøgt sin lungekapacitet, for det kan være afgørende for prognosen.

- Har man en mild KOL, men vedbliver med at ryge, så vil man helt sikkert udvikle en svær KOL i løbet af de næste ti-20 år, supplerer Peter Lange.

Når man først har fået KOL, kan man ikke blive helbredt. Men man kan gøre mange ting selv for at bremse sygdommens udvikling: Stoppe med at ryge, få den rette medicin og sørge for at dyrke motion.

Sundhedsmagasinet handler i aften om KOL, DR1, klokken 21.55

FacebookTwitter