Petra Nagel efter otte ugers terapi: Jeg har ikke lært at elske min krop - men jeg holder mere af den

I to måneder har DR3s Petra Nagel forsøgt at slutte fred med sin krop. En rejse, der har ført hende til blandt andet fedtfrysning, psykolog og åndelig dans. Men lykkedes missionen?

(© (c) DR)

Det blev rejsen til 'Lars Tyndskids mark', som hun selv titulerer den, der blev den vigtigste. Det var her hun rejste til, fordi hun skulle i åndedrætsterapi.

Adspurgt svarer hun i dag, hvor hendes indre rejse er ved vejs ende, at turen hertil var vigtigst, fordi det her kunne hun tage til og smide alle de lag, der ellers kendetegner hendes urbane liv:

- Det lyder så banalt, men jeg tror, at lige præcis den tur lærte mig mest om at være i nu´et. Det har jeg altid været rigtig dårlig til. Jeg har været slem til at tænke på alt muligt andet, når jeg sad sammen med andre og egentlig skulle være nærværende med dem. Så sidder jeg og tænker over, om jeg nu ser okay ud, eller om andre ville lægge mærke til min mave osv, forklarer Petra Nagel.

- Men derude langt væk fra det liv, jeg lever i byen og uden makeup, uden at tænke over det tøj, jeg skulle have på, og om det nu sad pænt - her skulle jeg bare tænke på at være mig og ligge og lære at trække vejret. Og her mødte jeg otte andre mennesker, der hver især gik og bøvlede med svære ting i livet, det var virkelig skelsættende for mig.

Den lange rejse

Den otte uger lange rejse bragte Petra vidt omkring, fordi hun med serien 'Petra elsker sig selv' ville undersøge, om vidt forskellige terapier kunne hjælpe hende til at holde mere af sin krop. Noget, der har været svært, og som hun har brugt enorme mængder af energi på at spekulere over hidtil.

Den otte uger lange rejse har bragt hende vidt omkring.

Rejsen var rigtig vigtig, forklarer hun. Hun ville jo gerne lære at holde af sin krop, og hun fandt ud af undervejs, at hun langt fra er den eneste, der har det sådan.

- Jeg har dagligt fået mere end 20 beskeder på Facebook, Instagram og mail fra mennesker, der skriver tak til mig, fordi jeg har lavet de her programmer. Jeg er ramt ned i noget, som mange kan genkende - både mænd og kvinder. Nogle få syntes, jeg har været for navlepillende, men langt de fleste er glade for programmerne.

- Flere har skrevet tak. En skrev fx - 'tak, nu har jeg også selv turde købe mig en bikini'. Selvom det jo er en personlig rejse og min historie, så er jeg blevet en slags rollemodel for mange andre kvinder. Det er dejligt.

  • Av, av, av - undervejs har Petra Nagel også lidt for at komme til at holde mere af sin krop, som her da hun fik frosset noget af sit mavefedt væk. (© (c) DR)
  • 'Hvordan kommer man til at holde mere af sin krop?', spurgte Petra blandt andet komikeren, Sofie Hagen, om. (© (c) DR)
  • Det sexede foto hjalp heller ikke helt på selvhadet til sin egen krop. (© (c) DR)
  • Du ser dejlig ud! Petra fik et nyt mantra undervejs - i stedet for at studere sig selv kritisk i spejlet, begynder hun dagen med at sige til sig selv, at hun er dejlig og ser fantastisk ud. (© (c) DR)
1 / 4

Kvinder spejler sig i tynde kvinder

Men ligger det især i de yngre kvinders opvækst, årsagen til at det kan være svært at lære at holde af sin egen krop, fordi man hele tiden bliver tvunget til at spejle sig i andre på sociale medier?

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg jo ikke er ekspert, bare fordi jeg har lavet de her programmer. Jeg kan ikke tale på andre unge kvinders vegne, forklarer Petra Nagel og supplerer:

- Jeg kan tale for mig selv, og ja - jeg har nok altid følt et vis pres, at man nok er slem til at sammenligne sig med andre og derfor helst gerne vil have det fede job, gå til de fedeste fester, have en nice kærste osv. Men som Ulla (Dyrløv - psykologen ) sagde til mig, så har kvinder altid kunne spejle sig i andre perfekte kvinder - på plakater, i magasiner og i annoncer.

- Og der har der ligesom altid kun eksisteret en type kvinde og et kropsideal, der var okay, og det var - hende den slanke! Så har moden skiftet gennem tiderne, så skulle man have støre bryster, så mindre bryster osv - men vi har altid skulle være slanke. Og det er det ideal, vi sammenligner os med.

Den uregerlige indre stemme

Til gengæld har Petra i dag lært, at det ikke er alle de andre, der fortæller hende, at hun ikke er god nok, fordi hun ikke ligner 'hende den slanke' fra annoncerne. Hendes egen værste kritiker er - ja, hende selv.

- Det er min egen indre stemme, der - når jeg ikke hver dag husker mig på at sige til mig selv, at jeg er smuk, har en dejlig krop og er sej - igen falder tilbage på det gammelkendte og siger til mig, at jeg ikke er god nok.

Målet med 'Petra elsker sig selv' var at lære at elske sin krop - og at hun kunne slappe af og bare være og nyde sin ferie sammen med kæresten, Asbjørn, uden at skulle frygte at så skulle hun vise sig i bikini, og at den frygt ville tage fokus fra ferie-oplevelsen:

Lært at holde af sin krop

For nylig oplevede Petra en tidlig morgen, at hun havde rykket sig et stykke ud ad den gode vej - for efter badet stod hun 'som Gud har skabt mig' foran spejlet, og så kom kæresten Asbjørn ud for at gå i bad og nævnte i forbifarten, at 'sådan havde du aldrig gjort for bare et halvt år siden'. Dengang ville hun have skyndt sig at tage badekåbe på.

- Jeg vil sige, at jeg ved at lave serien her har lært at holde mere af min krop. Jeg har ikke lært at elske den, men holde mere af den. Men jeg skal arbejde på det hver dag.

- Folk siger til mig, bare vent til du får børn, så vil dit fokus helt naturligt flytte sig fra egen krop og til barnet. Det håber jeg da virkelig på. Jeg håber, at dét at få børn vil lære mig at se stort på strækmærker, og at alt begynder at hænge og bare være glad, fordi der her er noget, der bare er langt større og vigtigere end noget fedt på maven.

'Petra elsker sig selv', DR3, kl. 21.30.

FacebookTwitter