Petra Nagel: Jeg har været utilfreds med min krop siden jeg var otte

Hvordan lærer man at elske sin krop og den måde, man ser ud på? Det har DR3-vært Petra Nagel sat sig for at finde ud af.

Petra Nagel forsøger i løbet af en stribe programmer forskellige veje til at holde mere af sin krop: Træning, psykologsamtaler, fedtfrysning, 3D-print af sin krop og mange flere. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Da DR3-værten Petra Nagel var 8-9 år gammel, gik hun til gymnastik på fritidshjemmet.

Ude i omklædningsrummet stod alle pigerne i deres nogenlunde ens gymnastikdragter, da en af de lidt ældre piger pegede på hende sagde højt: ”Se Petras mave, den buler ud”.

Petra forstod først ikke, hvad pigen mente. Hun havde aldrig i sit 8-årige liv skænket en tanke, hvordan hendes mave så ud.

Petra

Petra Nagel er 32 år og vært på flere forskellige programmer på DR3.

Blandt andet programmet "Petra dater hele verden", hvor hun i jagten på en kæreste tog på dates med mænd fra bl.a. USA, Brasilien og Libanon.

Men hun kiggede rundt på alle de andre piger og kunne godt ved nærmere eftersyn se, at deres maver var helt flade, eller måske ligefrem gik indad, mens hendes bulede ud.

Det var første gang, at tanken blev plantet i hendes hoved, at hun måske var til den runde side. Og den har fulgt hende lige siden.

Nu er Petra Nagel 32 år, og hun har besluttet sig for at gøre op med det kropshad og de negative tanker, hun i alle årene har haft om sig selv.

Det er blevet til DR3-serien ”Petra elsker sig selv”, som sendes tirsdag aften.

- Jeg bruger bare utrolig meget energi på at tænke over, hvordan jeg ser ud, og at jeg gerne ville se ud på en anden måde, og derfor kunne jeg godt tænke mig at lave et program om, hvordan man arbejder med det.

Vi skal ikke alle være tynde

Petra Nagels proces er blevet en programserie på otte afsnit, hvor hun forsøger forskellige veje til bedre tanker om sig selv og sin krop.

Jeg bruger utrolig meget energi på at tænke over, hvordan jeg ser ud.

Petra nagel

- Mit budskab er, at nu bliver vi f…… nødt til snart at blive enige om, at målet ikke er, at vi skal være tynde alle sammen. Det er simpelthen ikke målet, det kan ikke være rigtigt.

- Det er som om, at vi alle sammen på et eller andet tidspunkt er blevet enige om, at en størrelse 36, til nøds 38, er sådan, vi alle sammen skal se ud. Men det passer ikke.

De unge skal se Petras deller

Petra Nagel er meget bevidst om, at hun har en stor opgave som rollemodel for især unge kvinder, og det er den opgave hun tager på sig i programmet.

- Jeg har et ansvar for at vise dem, at ikke alle tv-værter er sådan nogle kransekagefigurer, som bare går i dyrt tøj, er flotte, tynde og succesfulde. Jeg vil gerne have, at jeg afspejler størstedelen af de danske kvinder. Det er det vigtigste.

- Derfor synes jeg, det er vigtigt, at de unge piger ser sådan en som mig i fjernsynet og kan se, at jeg har deller og så videre, fordi så kan de se, at så er de ikke selv så forkerte.

Petra Nagel får i programmet lavet et 3D-print af sig selv, som hun ser ud, og et 3D-print af, hvordan hun gerne vil se ud. (© dr)

Vendepunktet kom hos psykologen

Undervejs i programmerne besøger Petra Nagel en psykolog, som skal hjælpe hende med at ændre de tanker, hun tænker om sig selv.

Programmet

Så længe Petra kan huske, har hun været uvenner med sin krop. I programmet "Petra elsker sin krop" tager hun kampen op med de negative tanker, og vi følger hendes rejse efter svaret på spørgsmålet: "Hvordan lærer man at elske sin krop"?

Tirsdag klokken 21.30 på DR3 eller på dr.dk/tv

- Hun spurgte mig om, hvad det var for nogle grimme ting, jeg sagde til mig selv om mit udseende, og jeg listede op: ”Du er klam”, ”du er tyk”, ”hvorfor har du ikke nogen selvkontrol?”, ”hvorfor spiser du så meget mad?”. Alle sådan nogle ting.

- Så sagde hun: ”Prøv at sige de samme ting til mig!”. Da fandt jeg ud af, at det kunne jeg slet ikke sige til et andet menneske. Det var jo de grimmeste ting. Dem kunne jeg aldrig finde på at sige til andre. ”Det skal du huske næste gang, du kigger dig selv i spejlet og vover at tale sådan til dig selv”, sagde hun så til mig.

Se klippet herunder, hvor Petra Nagel besøger psykolog Ulla Dyrløv. Hun har taget to 3D-figurer med. Én, som forestiller Petra, som hun virkelig ser ud. Og én, der ser ud, som Petra gerne ville se ud.

Petra taler med Ulla Dyrløv

Besøget hos psykologen blev et vendepunkt for Petra Nagel. Da blev hun bevidst om, hvor hård hun havde været mod sig selv i mange, mange år.

- Tænk, sådan har jeg talt til mig selv flere gange om dagen, siden jeg var teenager. Det kom bag på mig.

- Så programmerne er også et opråb til mig selv og andre om, at vi behandler os selv og hinanden for grimt. Det skal vi holde op med.

Nu taler hun pænere til sig selv

Psykologen bad Petra Nagel om at begynde at sige nogle søde ting til sig selv.

- Og det skal jeg blive ved med, for det hjælper. Nu er jeg i gang med at overbevise min hjerne om det modsatte af, hvad den har hørt på i årevis.

- Det gik galt for mig alt for tidligt, at jeg kom til at tænke, at jeg var forkert. Og det var synd for mig, ligesom det er synd for alle andre, der er kommet til det samme.

Petra prøver også shapewear, altså undertøj der holder på formerne og skjuler buler de forkerte steder. (© dr)

Men er Petra Nagel så nu, efter optagelsen af otte programmer, kommet til at elske sig selv?

- Jeg er endnu ikke der, hvor jeg elsker mig selv. Egentlig er jeg også lidt sur på mig selv over, at jeg fandt på den titel. For jeg synes måske, at det med at elske sig selv, ikke er det vigtigste i verden, det vigtigste er, at du elsker andre, og at du er noget for andre, i stedet for at du absolut skal være den fedeste version af dig selv.

- Det, som jeg synes er det vigtigste, er, at det fylder mindre i mit hoved nu. Kravet til, at jeg skal se ud på en bestemt måde, og det synes jeg egentlig også er en meget stor bedrift.

Se interview med Petra Nagel i Aftenshowet om hendes nye program:

Petra gæst i Aftenshowet