Plastik-kirurg: Tænk dig godt om, inden du får implantater

Der er masser af risici forbundet med brystimplantater, blandt andet kan implantatet skjule forstadier til kræft.

(Foto: Photographer: Artem Furman © Colourbox)

Hvis du får indopereret implantater i dine bryster, så kan det faktisk betyde, at eventuelle forstadier til brystkræft senere i livet, bliver sværere at opdage ved en mammografi-screening. Implantaterne skygger simpelthen for brystvævet, så man ikke kan se det.

Det er en risiko, man skal tage med i sine overvejelser, når man får brystimplantater, siger Lisbeth Hölmich, der er overlæge på plastik-kirurgisk klinik på Herlev Hospital.

-Altså, jeg vil sige, at man skal tænke sig rigtig godt om, inden man får indopereret brystimplantater. Men det har de fleste jo også gjort, inden de lægger sig under kniven. Der er mange risici forbundet med brystimplantater, og denne risiko er så én af dem. Så man skal sørge for at spørge ind til det.

-Og helt generelt så fraråder man jo patienter med arvelig brystkræft i familien mod at få indopereret implantater. Men det får man også at vide ved en samtale inden operationen.

De unge bekymrer sig ikke så meget om kræft

Det burde man få at vide ja, men programmet DR2 Undersøger afslører, at flere plastik-kirurgiske klinikker undlader at informere om den risiko.

-Problemet er jo nok, at mange af dem, der får brystimplantater, ikke er så gamle. Så en risiko om, at brystkræft senere i livet bliver svær at opdage bliver måske ikke taget så alvorligt. Og netop derfor hviler der selvfølgelig et ekstra ansvar for at informere grundigt om det, siger Lisbeth Hölmich.

Der skal muligvis flere undersøgelser til

Mammografi-screningsprogrammet tilbydes de 50-70-årige, som med jævne mellemrum får taget billeder af deres bryster. Mammografien kan afsløre forstadier til kræft helt ned til få millimeter, som man ikke kan mærke med fingrene.

Lisbeth Hölmich forklarer, at problemerne med, at implantaterne skygger for brystvævet i forbindelse med en mammografi-screening skyldes, at der typisk tages to billeder, og at de ofte på grund af implantaterne vil være af en ringere kvalitet end ellers. Og da må mammografi-lægen så vurdere, om kvaliteten af de billeder er god nok til at konkludere noget ud fra.

-Og da er det vigtigt, at kvinden selv sørger for at informere om, at hun har brystimplantater. Hvis billederne er af så ringe en kvalitet, at man reelt ikke kan se brystvævet, så kan man eventuelt foretage en klinisk mammografi og en ultralyds-scanning. Men det er der slet ikke ressourcer til at tilbyde alle.

Ifølge DR2 Undersøger, så er problemet størst, hvis man får implantatet indopereret foran brystmusklen. Men ifølge Lisbeth Hölmich så gælder det i nogle tilfælde også, selv om implantatet bliver placeret bagved. Det hænger sammen med patientens øvrige ”indretning”.

FacebookTwitter