Plastik-kirurger kan ikke trylle, men de kan finpudse

Den hyppigste komplikation ved plastik-kirurgiske indgreb er uopfyldte forventninger, siger plastik-kirurg.

(Foto: GRAVERSEN THOMAS © Colourbox)

I DR3-programmet ”Min krop til skræk og advarsel” fortæller Lili og Cecilia om, hvordan deres største ønsker er at omgøre de plastik-kirurgiske indgreb, de har fået foretaget.

Lilis bryster, som hun fik lavet i Thailand for nogle år siden, har store ar og næsten ikke-eksisterende brystvorter som følge af operationen.

Og Cecilia har bl.a. fået rettet næsen og fyldt permanent filler i læben med det resultat, at hendes ansigt ser helt unaturligt ud.

Deres situation kan plastik-kirurg Per Bjerregaard godt genkende.

- De mest almindelige komplikationer ved plastik-kirurgiske indgreb er ikke-opfyldte forventninger, fortæller han.

- Der er blevet skabt en forventning om, at vi kan gøre hvem som helst til nattens dronning via plastik-kirurgi. Det kan vi ikke. Hvis du er tønde-formet, når du kommer, så er du også tøndeformet, når du går herfra. Men trods alt en pænere tønde.

Nissen flytter med, også efter indgrebet

Så han råder til, at du - hvis du overvejer at få foretaget et plastik-kirurgisk indgreb - fokuserer på kernen af problemet og får gjort noget ved det.

- Hvis folk kommer med en forventning om, at lykken sidder i en ny næse eller et par større bryster, så er det min opgave at fortælle dem, at sådan forholder det sig ikke. Hvis ens selvværd er lavt, så flytter nissen med, selv om man forandrer sit udseende.

- Dem, som vi helt sikkert kan hjælpe, er fx kvinder, der oplever, at deres børn har ammet deres bryster væk. Og som får lavet et par bryster, der ligner dem, de havde inden de fødte. De bliver så glade og får så meget udstråling. Og så bliver både de selv og manden helt forelsket i dem igen.

Hvad kan du forvente dig af operationen

Per Bjerregaard mener, at usynlig plastikkirurgi er den bedste plastik-kirurgi.

- Det er ikke meningen, at dine omgivelser efter indgrebet skal spørge, om du har fået nye bryster. De skal spørge, om du har været på ferie, siden du stråler sådan.

Per Bjerregaard selv gør meget ud af at forventningsafstemme med patienten inden operationen.

- Det er selvfølgelig smigrende, at folk tror, at vi kan alt via plastikkirurgi. Men det er meget bedre at være helt ærlig om, hvad patienten kan forvente. For det er jo en dyr operation, og hvis patienten ikke er tilfreds med resultatet, så bliver de så frygtelig skuffede.

- Efter at vi har taget den første snak med patienten, så beder vi dem gå hjem og tænke over tingene og så komme tilbage, eventuelt med en ledsager. For når først kniven er sat i, så er spillet sat. Så kan vi ikke gå tilbage.

De gode råd:

  • Se på dig selv, på din højde, din vægt, din type. Og overvej grundigt, hvad der passer til dig. Find din identitet og sørg for, at det indgreb du får foretaget, passer sammen med din type.

  • Overvej om du mon kunne opnå samme resultat ved at tage på eller tabe dig. Det bliver som regel langt pænere, hvis man selv taber sig, end hvis man får en fedtsugning, fordi huden så trækker sig pænere sammen. En fedtsugning får huden til at tække sig dårligt tilbage. Faktisk henvender fedtsugninger til primært til normalvægtige, der har en bule et forkert sted end til egentlig overvægtige.

  • Lav research på nettet inden du lægger dig under kniven. Chek fx chatfora, hvor andre før dig har fået foretaget det, som du ønsker. Så kan du også høre lidt om den klinik, de har valgt.

  • Henvend dig til et dansk firma af et vist renommé og kig evt efter, om kirurgen er medlem af Dansk Selskab for Kosmetisk Plastik-kirurgi.

FacebookTwitter